Filozof, profesor Jure Zovko s Instituta za filozofiju i Sveučilišta u Zadru, ujedno i član HDZ-ova Odbora za znanost jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao jučerašnje saborsko glasanje o povjerenju ministru obrazovanja i znanosti Pavi Barišiću.

Zovko je, zajedno sa znanstvenikom Ivanom Đikićem, prijavio Barišića za autoplagijar. “e mogu biti zadovoljan, jer sve te inicijative pokrenute da prvi čovjek u znanosti, ministar, ne bude osoba koja je plagirala, nisu u rodile plodom. To je tužna stvar i zabrinjavajuće je”, rekao je Zovko.

Dodaje da ga je iznenadilo i što su sveučilišni profesori, kojih nikada nije bilo manje u Saboru, ponašali indolentno. Akademik Željko Reiner rekao je kako se uopće ne radi o plagiatu, dok se Mostov nije ni javio za riječ.

Komentirao je i prijavu za autoplagijat. Naglasio je da se ne radi samo o Barišićevom plagiranju vlastitog magistarskog rada, već o dva koja je priložio doktorskoj disertaciji, ali i članke koje je objavio u drugi publikacijama.

Podršku Barišiću iz akademskih krugova naziva ružnom. “Mislim da iza svega stoji političar Šeks, koji je u mirovini. Ako vam dolaze masovne podrške studenata i profesoru, u prvom redu sa Sveučilišta u Osijeku, to me podsjeća na ružna vremena totalitarnog sustava, koja bismo trebali zaboraviti. Nije lijepo da se gospoda iz Mosta, koja se pozivaju na moral, postupe na ovaj način: oni su imali najviše arsenala, a šutjeli su cijelo vrijeme”, dodaje.

Zovko kaže da je Mostovcima osobno dostavio puno materijala. “Ne pamtim da se ijedan premijer tako obrušio na ijednog znanstvenika, a kamoli tako uglednog, kao što je učinio Plenković. To je sramota i to je pomanjkanje akademske i političke kulture. Optuživati jednog čovjeka koji se deklarira kao katolik i demokršćanin da je ljevičar… Što i da je bio ljevičar i komunjara i ne znam što sve ne, kao da bi zbog toga njegov argument bio slab?”, zaključio je.

Komentiraj