– Japanski premijer Shinzo Abe, prvi strani lider koji se sastao s Donaldom Trumpom, rekao je u četvrtak navečer kako je uvjeren da je izabrani američki predsjednik “osoba u koju može imati veliko povjerenje”.

Razgovori su bili “otvoreni”,  održani “u srdačnoj atmosferi” i “uvjerili su me da možemo izgraditi odnos povjerenja”, rekao je Abe novinarima nakon sastanka u Trumpovu tornju na Manhattanu.

Nije naveo sadržaj 90-minutnog sastanka jer su razgovori bili neslužbeni.

“Savezi ne mogu funkcionirati bez povjerenja. Uvjeren sam da je izabrani predsjednik Trump lider koji je vrijedan povjerenja”, rekao je Abe.

Sastanak je bio na brzinu dogovoren s ciljem da se poboljšaju odnosi nakon Trumpove kontroverzne retorike tijekom kampanje što je zabrinulo tradicionalne američke saveznike.

Abe je bio zabrinut za budućnost saveza sa Sjedinjenim Državama, a koji je ključan za diplomaciju i sigurnost Japana.

Japanski premijer i drugi azijski vođe uznemireni su Trumpovim izjavama koji je u kampanji upozoravao saveznike da moraju plaćati više ako žele američku pomoć, sugerirao Japanu da si nabavi nuklearno oružje ako želi sigurnost. Konačno Trump se protivi Transpacifičkom trgovinskom sporazumu (TTP).

Komentiraj