EPA/AMIR COHEN / POOL

Izrael sazvao veleposlanike država koje su glasovale za rezoluciju UN-a protiv Izraela

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je sazvalo veleposlanike država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su glasovale za rezoluciju koja poziva na zaustavljanje izraelskog naseljavanja spornih područja, objavio je glasnogovornik ministarstva.

Svi veleposlanici osim američkog predstavnika pozvani su u ministarstvo vanjskih poslova na Božić zbog “osobnih sastanaka”, ističe glasnogovornik Emmanuel Nahshon.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje na palestinskim teritorijima, te se Izraelce poziva da prestanu s tom praksom. Za rezoluciju je glasovalo 14 država članica, a SAD, koje imaju pravo veta, ostale su suzdržane omogućivši donošenje rezolucije.

“Vrijeme je za izbor između dvije alternativa: predaje naših teritorija ili našeg suvereniteta”, rekao je ministar obrazovanja Naftali Bennet.

“Pokušali smo predati teritorije, nije išlo. Sad je vrijeme za suverenitet”, napisao je Bennet u priopćenju.

Izraelski zastupnici navodno planiraju uvođenje mjere kojom će se anektirati velik dio Zapadne obale. Izrael treba službeno odustati od ideje neovisne palestinske države, ističe Bennet.

Saeb Erekat, glavni tajnik izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, smatra kako Izrael treba odabrati hoće li biti otvoreni ili zatvoreni za pregovore.

“Ovo vas jutro pozivam da iskoristite priliku, da se probudite, zaustavite nasilje, prestanete s naseljavanjem i nastavite s pregovorima”, rekao je Erekat u nedjelju za Israel Radio.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao se u nedjelju sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom, no otkazao je taj susret jer je Ukrajina glasovala za donošenje rezolucije, prenosi isti radio.

Netanyahu se u subotu navečer obvezao da će ukinuti tu rezoluciju, a ministarstvu vanjskih poslova je naredio da preispita odnos Izraela s institucijama UN-a.

Komentiraj