Izložba suvremenog umjetnika Plamena Dejanoffa u Laubi

HINA / Lauba / Promotivna fotografij

Suvremeni bugarski umjetnik Plamen Dejanoff predstavit će se prvi put domaćoj publici na izložbi koja se otvara  večeras u Kući za ljude i umjetnost Lauba, a neki od radova producirani su isključivo za taj izložbeni prostor.

Dejanoff je rođen u Bugarskoj, a već duži niz godina živi u Berlinu i Beču, gdje je završio školu za umjetnost i arhitekturu.

Na svjetskoj umjetničkoj sceni prisutan je već dvadesetak godina, a poznat je kao umjetnik koji svojevoljno i pomno isplanirano prihvaća strategije konzumerizma, ekonomije i marketinga, najavljeno je iz Laube.

“Na tragu ready-made koncepta Dejanoff pripada svijetu konceptualne umjetnosti pritom koristeći elemente i objekte iz popularne kulture koji unutar galerijskog konteksta poprimaju novo semiotičko značenje kroz prizmu socio-kulturološkog iskustva”, ističe se u najavi.

“Dejanoff je miljenik publike, kolekcionara i izlagača diljem svijeta. Njegovi radovi su produkt podrobnog istraživanja ekonomskih struktura i tržišta, a o njegovom uspjehu svjedoče renomirani klijenti poput BMWa, Porschea, Samsonitea te sama činjenica da su mu radovi uvršteni u stalni postav vodećih svjetskih galerija suvremene umjetnosti”, napominje se.

Njegov je rad vođen temeljima koje su postavili Duchamp i Warhol, uz ironični pristup Koonsa s kojim ga umjetnička kritika često uspoređuje, konstantno preispitujući poziciju umjetnika u suvremenom društvu i koristeći elemente iz arhitekture.

U Laubi će se predstaviti dijelovi projekata “The Bronze House” i “Planets of Comparison” za čije je potrebe Dejanoff izradio detaljne replike građevina srednjovjekovnog grada Veliko Trnovo u Bugarskoj u kojem je rođen.

Njegova izložba u Laubi će biti otvorena do 16. listopada.

Tradicionalno, Lauba je za otvorenje pripremila program “Laubatalk”, razgovor s umjetnikom koji će moderirati kustos Laube, Mario Guček Andromak.

Komentiraj