Tajlanđani u nedjelju izlaze na birališta kako bi glasovali o novom, veoma spornom ustavu koji bi vojnoj hunti koja je došla na vlast državnim udarom, omogućio kontrolu političke pozornice u zemlji, čak i nakon povratka izborima.

“Riječ je o budućnosti Tajlanda … Riječ je o demokraciji, izađite na birališta”, pozvao je 50 milijuna birača čelnik hunte, general Prayut Chan-O-Cha, ubacujući svoj glasački listić u kutiju u nedjelju ujutro.

Vojnici koji nakon državnog udara 2014. na izabranu vladu vode zemlju, pripremili su teren za referendum sprječavajući svaku raspravu pod prijetnjom zatvora te uhićujući i pozivajući na red protivnike novog ustava.

Umjesto rasprave, izborno povjerenstvo, čija je objektivnost upitna, prije referenduma je dijelilo letke u kojima je isticalo buduću “sreću”, s fotografijama nasmiješene djece.

No ono što službeni letci ne otkrivaju jest da se Senat ubuduće neće birati, nego imenovati: čak i nakon povratka izborima parlament će se naći pod utjecajem gornjeg doma koji će kontrolirati generali.

“Izvršitelji državnog udara su potrgali stari ustav i ukrali nam naša prava osiguravši si kontrolu vlade”, rekao je Ohm Kontaogan koji je izašao na biralište.

U ovoj zemlji, gdje svako malo izbijaju nasilni prosvjedi, velika nepoznanica je kako će reagirati Crvene košulje, moćan pokret pristaša bivšeg premijera Thaksina Shinawatre i njegove sestre Yingluck koji su veoma popularni na sjeveru i na sjeveroistoku zemlje.

Prvi rezultati će se znati tijekom večeri, u 21.00 sati po mjesnom vremenu (16.00 sati po srednjoeuropskom).

Komentiraj