HINA/ Damir SENČAR

IZBJEGLIČKA KRIZA Autobusi tijekom dana nisu odvozili migrante iz Opatovca

Danas do 16 sati nijedan autobus s izbjeglicama nije otišao iz prihvatnoga centra za migrante u Opatovcu, a do kraja dana će ići, potvrdio je novinarima ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadranko Perinić, dodajući kako nije problem organizirati autobuse, ali bilo bi kontraproduktivno ‘nagurati’ sve te ljude na granicu i pustiti ih da danima čekaju na ulazak u Mađarsku.

“Ovdje ipak imaju primjeren smještaj i uvjete. Od samog ulaska na područje Republike Hrvatske izbjeglicama su osigurani potrebni uvjeti za njihov privremeni boravak u našoj zemlji, od toga da im dijelimo vodu i hranu do pružanja primjerene zdravstvene skrbi i smještaja”, rekao je Perinić.

“Ono što radimo u Hrvatskoj, a što se nije radilo u drugim zemljama, jest da smo onemogućili bilo kakvo lihvarenje nad tim ljudima. Drugdje su navodno čak postojali i cjenici za prijevoz izbjeglica. Ovdje se to ne čini, niti će se činiti”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, u prihvatnome centru u Opatovcu je 2500 izbjeglica, a još ima mjesta i za njegovu dogradnju novim šatorima ako se za to pokaže potreba.

“Ono što je neobično kod tih ljudi je da oni, ne znam zbog kojeg razloga, ne žele biti u šatorima. Uglavnom su vani, tako da smo noćas imali i problem s paljevinama jer su palili vatru. Jedna vrlo heterogena skupina s kojom je vrlo teško raditi, ali trudimo se koliko možemo da im osiguramo primjeren boravak”, rekao je Perinić i potvrdio kako se u utorak registriraju na dva mjesta na ulazu u prihvatni centar u Opatovcu.

 

  • Također je rekao kako UNHCR podiže šator na ulazu u prihvatni centar u kojem će se pružati medicinska pomoć lakše ozlijeđenim izbjeglicama, a riječ je uglavnom o ranama od dugotrajnog pješačenja.

 

Jednu su ženu u ponedjeljak dok je čekala na ulaz u prihvatni centar u Opatovcu uhvatili trudovi te je prevezena u bolnicu na porođaj.

U prihvatni centar u Opatovci od noćas neprekidno stižu izbjeglice koje u Hrvatsku ulaze preko Bapske na iločkom području. Navodno je riječ o nekoliko tisuća osoba koje su prošle noći dovezene izravno iz Makedonije, a od kojih je dosad u Hrvatsku ušlo više od 2000.

Neslužbeno se doznaje kako se izbjeglice koje u Hrvatsku dolaze preko Tovarnika registriraju na samom ulasku u zemlju, odmah ukrcavaju u autobuse i voze na granicu s Mađarskom, bez dolaska u Opatovac.

Komentiraj