HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

ISTRAŽIVANJE NOVE TV Građani ne podržavaju koaliciju HDZ-a i HNS-a

Većina građana ne podržava novonastalu koaliciju HDZ-a i HNS-a, pokazuje veliko istraživanje Nove TV. 56% ispitanika smatra da je trebalo ići na nove izbore. Koaliciju HNS-a i HDZ-a, prvu u povijesti moderne Hrvatske, podržava 32% ispitanika, dok ne zna njih 12.

Ipak, iako nema podršku većine, ispitanici smatraju da će ova nova Vlada odraditi mandat do kraja (36%). Vlada trajati do jeseni, misli 29% ispitanika, a do izglasavanja proračuna u kasnu jesen, misli 15% građana. Nešto drugo misli 4%, a ne zna njih 16%.

34% ispitanika misli da su premijer Andrej Plenković i HDZ ‘najmudrije’ djelovali u ovoj političkoj krizi. 12% ispitanika smatra da je ‘mudro’ odigrao HNS, ali iti postotak smatra da su tako postupili i HNS-ovi zastupnici koji novu većinu nisu podržali.

33% ispitanika misli da će HNS, nakon koalicije s HDZ-om, koalirati s tom strankom na sljedećim izborima i nastaviti djelovanje, a 32 posto ispitanika misli da će HNS izaći samostalno, ali će ostvariti jako slab rezultat.

Većina ispitanika, njih 61%, smatra da se HNS odlučio na kaliciju s HDZ-om samo kako bi sudjelovali u vlasti, a 18% smatra da su to napravili kako bi natjerali HDZ na obrazovnu reformu.

27% birača SDP-a smatra da će stranka dobiti novo vodstvo i osnažiti svoju poziciju. Istodobno, njih 23% misli da će ostati vodstvo predvođeno Davorom Bernardićem, ali će stranka slabjeti. No i 20% birača misli da će stranka s Davorom Bernardićem ojačati svoju poziciju. 12% ispitanika misli pak da će SDP izabrati novo vodstvo i oslabjeti stranku. Da će se stranka raspasti, misli tek 2%, a ne zna njih 16%.

Komentiraj