Istarski župan na Konferenciji europskih regija i gradova u Salzburgu

FaH

Istarski župan Valter Flego sudjeluje na 12. konferenciji europskih regija i gradova u Salzburgu čija je središnja tema “Održivost u regijama i gradovima Europe”, priopćeno je u ponedjeljak iz Istarske županije.

Na konferenciji će se, među ostalim, razmatrati aktualna pitanja o održivoj integraciji i održivom upravljanju vodom i tlom te o očuvanju kulturne i povijesne baštine. Župan Flego ocijenio je da je ta konferencija vrlo konstruktivna, posebice glede pitanja od zajedničkog interesa, poput integracije imigranata u Europi.

“Izazovi koji su danas pred Europskom unijom od njezinih članica traže još veću sinergiju i jaču suradnju, što je upravo cilj Konferencije europskih regija i gradova”, istaknuo je župan Flego, dodajući kako je važna i tema kulturne baštine, čijim se očuvanjem pridonosi promicanju održivog turizma.

Godišnja konferencija europskih regija i gradova, u organizaciji Instituta regija Europe (IRE), okuplja oko 300 predstavnika iz političkog života i poslovnih ljudi iz različitih europskih regija. IRE je platforma za općine, regije i poduzetnike iz Europe čija je svrha istaknuti sve veću važnost regija i općina u europskoj politici i gospodarskom razvoju.

Sjedište IRE-a je u Salzburgu (Austrija), a osnovan je 10. prosinca 2004. Istarska županija jedna je od regija suosnivača. Svojim aktivnostima i inicijativama IRE podupire decentralizaciju i regionalizaciju te osigurava ekspertizu za jačanje odgovarajućih procesa.

Uz promicanje i proučavanje regionalizma, cilj IRE-a je umrežavanje regija, gradova, znanstvenih i ekonomskih institucija iz Europe. U toj nepristranoj mreži neprofitnog obilježja sudjeluje više od 125 regija, gradova i općina iz 20 europskih zemalja.

Komentiraj