Militanti Islamske države (IS), pod pritiskom američkih i afganistanskih snaga, našli su novo uporište u Tori Bori, planinskom području isprepletenom pećinama uz afganistansku granicu s Pakistanom, objavili su u petak dužosnici.

Zabačenom regijom u provinciji Nangarhar služio se krajem 2001. ubijeni vođa al-Qaede Osama bin-Laden, skrivajući se od američkih vojnika i njihovih afganistanskih saveznika koji su srušili talibanski režim.

Afganistanski dužnosnik kaže da su borci IS-a zauzeli komplekse pećina u Tori Bori, nakon sukoba s talibanima koji su se ondje ranije utvrdili.

“Ta područja bila su uporišta talibana, ali sada su ih u borbama zauzeli pripadnici IS-a”, rekao je zapovjednik regionalne policije Shah Wali.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio je da su džihadisti osvojili nekoliko sela, ali je zanijekao da su ovladali Torom Borom.

Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general John Nicholson obećao je da će ove godine poraziti IS i u travnju se poslužio jednom od najvećih konvencionalnih bombi kako bi napado kompleks pećina kojima se borci IS-a služe u obližnjem okrugu Achin.

“Nakon Achina, IS je tražio drugo uporište i sada ga ima”, rekao je Wali.

Zapovjednik IS-a u Afganistanu Abu Omar Khorasani kaže da su njegovi borci usvojili Toru Boru i nastavljaju borbu protiv vladinih snaga koje s kopna i iz zraka podupiru Amerikanci.

“Sada smo u Tori Bori, ali to nije kraj”, istaknuo je Khorasani. “Planiramo zauzeti još područja od vlade i talibana”, dodao je.

Komentiraj