Iračke snage približavaju se zadnjim uporištima džihadista u Mosulu

EPA/OMAR ALHAYALI

Iračke snage bore se u nedjelju u devastiranom povijesnom središtu Mosula, približavajući se posljednjim skloništima džihadista Islamske države kako bi ih potjerali iz posljednjeg urbanog uporišta u zemlji.

Tri godine nakon što je zauzela Mosul, Islamska država sada kontrolira tek oko jednog četvornog kilometra u Starom gradu, po iračkim zapovjednicima.

“Šezdeset pet do sedamdeset posto Starog grada oslobođeno je, ostaje manje od četvornog kilometra koji treba zauzeti”, izjavio je general Salam al-Obeidi iz elitnih službi za protuterorizam koje vode napade na taj sektor od 18. lipnja.

Ostalo je “tek nekoliko stotina boraca IS-a”, ocijenio je on.

Iračke snage otvorile su u subotu izlazne rute stotinama civila koji su počeli napuštati staru gradsku jezgru u Mosulu dok borbe s pripadnicima Islamske države još traju.

Ujedinjeni narodi upozorili su na velik broj civilnih žrtava u gusto naseljenom Starom gradu.

“Borbe u Starom gradu vrlo su silovite a civili su izloženi ekstremnoj, nezamislivoj opasnosti. Imamo izvješća da IS koristi tisuće ljudi, možda čak i desetke tisuća, da služe kao ljudski štit”, upozorila je Lise Grande, UN-ova koordinatorica za Irak. Grande je rekla: “Stotine civila su ubijene, uključujući djecu”.

U subotu se najmanje 100 civila, umornih, preplašenih i gladnih, domoglo sigurnosti na teritoriju pod kontrolom vladinih snaga zapadno od Staroga grada. Neki od njih uza se imaju ozlijeđenu i pothranjenu djecu.  Vojnici su ima dali hranu i vodu.

Više od 100.000 civila, a pretpostavlja se da su polovica od njih djeca, ostalo je u srušenim kućama u Starom gradu, s premalo lijekova, vode i medicinskih potrepština.

Humanitarne organizacije i iračke vlasti rekle su da IS nastoji onemogućiti civile u pokušaju da se spase te da ih koriste kao živi štit.

U zadnja tri tjedna pripadnici IS-a ubili su stotine civila koji su pokušali napustiti Stari grad.

Pad Mosula značit će pad iračke polovice “kalifata” Islamske države iako će ona i dalje imati kontrolu nad dijelom teritorija zapadno i južno od tog grada. Paravojske koje podržavaju Sjedinjene Države približavaju se i Raki, sirijskoj prijestolnici te radikalne skupine.

Komentiraj