Nacional

INTERVJU Miro Kovač: ‘Ne opterećuje me etiketa Karamarkova čovjeka – zar bismo i Plenkovića trebali etiketirati kao Kosoričinog’

ZORAN MILANOVIĆ POGODIO JE DUH VREMENA kad je u pitanju zakon o ‘švicarcima’. Mnogi ljudi tada su dali glas SDP-u jer su u njemu vidjeli borca za njihove interese. To je bilo populistički i sada nam se javljaju banke i Europska komisija. Ali, borit ćemo se…’

Ovih dana tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač boravi u New Yorku, na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a. Osim što će sudjelovati na otvaranju na komu će glavni tajnik UN-a govoriti o izbjeglicama i migrantima, kao i na općoj raspravi te skupštine, nazočit će i sastanku ministara vanjskih poslova EU-a i sastanku šefova diplomacije Američko-jadranske povelje. Predsjedat će sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a, sudjelovati na sastanku OESS-a i ministarskom sastanku Srednjeuropske inicijative te trilateralnom sastanku Hrvatska-Turska-BiH. Planira održati i niz bilateralnih sastanaka.

Kovač je stekao doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu. Na početku karijere, 1995. obnašao je dužnost pročelnika Odjela za informiranje u Uredu predsjednika, u kojem je 1999. postao pomoćnik savjetnika za euroatlantske integracije. Nakon toga je na raznim diplomatskim dužnostima odradio mandate u Bruxellesu i Parizu. U vladi Ive Sanadera 2004. postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova, a od 2005. bio je šef diplomatskog protokola u tom ministarstvu. Od 2008. do 2012. bio je veleposlanik u Njemačkoj. Obnaša dužnost međunarodnog tajnika HDZ-a od 2014. Imenovan je ministrom vanjskih poslova u siječnju 2016.

NACIONAL: Kako ocjenjujete kampanju koja je rezultirala pobjedom HDZ-a, kao i svoj doprinos u njoj? Je li vam trebao takav nastup na splitskoj rivi, s obzirom na to da je vaše klicanje “Ajmooo, pobjeda!” postalo hit na internetu?

Kampanja HDZ-a bila je pozitivna i konstruktivna, nije bila agresivna. Sam slogan kampanje “Vjerodostojno” bio je dobar odabir. Pogodio je duh vremena. Kampanjom su, nažalost, dominirale neke uvrede, puno se spominjala i susjedna Srbija, osobito nakon sastanka Zorana Milanovića s dijelom branitelja. A što se tiče mog doprinosa, trebalo je doživjeti atmosferu da bi se moglo shvatiti kako je to zapravo bilo u Splitu, gdje se održavao završni skup za dvije izborne jedinice – 9. i 10. Bio sam na listi u 9. izbornoj jedinici. Nakon govora kolegice Branke Juričev Martinčev koja je bila nositeljica liste, bilo je skandiranja iz publike, među ostalima i meni.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš