INSIDER OUTSIDER Pretučeni Batman i Superman

Marvelovi superheroji su u filmovima bezbrižniji, zabavniji, veseliji, dok su heroji DC Comicsa smrtno ozbiljni i mračni. Supermana se posredno uspoređuje s Isusom Kristom, ali MULTIPLEKS PUBLICI DALEKO SE VIŠE SVIĐAJU Deadpoolovi štosevi, makar i seksistički

Filmovi temeljeni na likovima iz stripova najunosnija su franšiza za najveće svjetske filmske kompanije pa nije čudo što se posljednjih godina na tržištu vodi veliki rat između DC Comicsa i Marvela, dvaju američkih stripovskih giganata. “Batman protiv Supermana: Zora pravde” proizvod je kompanije Warner Bros koja je vlasnik DC Comicsa, dok je kompanija Walt Disney vlasnik Marvel Studiosa koji je od 2012. izrazito samostalan unutar te tvrtke. Stotine milijuna dolara zarađuje se na filmovima temeljenima na njihovim junacima, ali u ovom trenutku presuda glasi – iako Warner Bros i DC Comics imaju najbolju trilogiju ikada snimljenu na temelju stripa, a to je “Batman” redatelja Christophera Nolana, Marvel Studios je, ukupno gledajući, puno uspješniji. Da, njihovi superheroji poput Spidermana, Iron Mana i Kapetana Amerike također su poznati, ali ono u čemu Marvel uspijeva, a Warner Bros/DC Comics ne uspijevaju, jest proizvodnja hit film na temelju superheroja iz stripa koji i nije bio toliko popularan. Tko je očekivao da će 2014. Marvelovi “Čuvari galaksije” biti treći najgledaniji film u svjetskim kinima, te godine ispred također Marvelovih “X-Men: Dani buduće prošlosti”, “Kapetan Amerika: Ratnik zime” i “Čudesni Spider-Man 2” koji su se također uvrstili u deset najgledanijih filmova u svjetskim kinima? “Ant-Man” je prošle godine bio potpuni autsajder, osobito ako se zna da je bilo problema sa scenarijem i da je u posljednji trenutak mijenjan redatelj. Završio je na 13. mjestu prošlogodišnje svjetske kino top liste sa zaradom od 520 milijuna dolara. A tek “Deadpool” koji je sa 735 milijuna dolara zarade ovogodišnji najveći kino hit, a još uvijek se prikazuje i prijeći će 800 milijuna dolara zarade. Jednostavno, Marvelovi superheroji jači su od heroja DC Comicsa, pretukli su i Batmana i Supermana, iako bi to malo tko očekivao.

RAZLOZI ZA TAKO NEŠTO mogu se naći u načinu na koji ove dvije kompanije predstavljaju svoje superheroje na platnu. Općenito rečeno, Marvelovi superheroji su u filmovima bezbrižniji, zabavniji, veseliji, dok su heroji DC Comicsa smrtno ozbiljni i mračni dok spašavaju svijet. U filmu “Batman protiv Supermana: Zora pravde” ni jedan ni drugi se u dva i pol sata ne nasmiju, a gluma Henryja Cavilla i Bena Afflecka je takva da pomislite u nekim trenucima da se film mogao zvati “Drven i drveniji”. Supermana se posredno uspoređuje s Isusom Kristom, ali multipleks publici daleko se više sviđaju štosevi, makar bili i seksistički, Deadpoola kojeg glumi Ryan Reynolds. Iako su u kompaniji Warner Bros govorili kako namjerno imaju takav pristup i ne sviđa im se ono što radi Marvel, ipak su se morali zamisliti i krenuti u generalku što se tiče pristupa snimanju filmova. Čak i po cijenu toga da kopiraju Marvelove ideje.

“Batman protiv Supermana: Zora pravde” zapravo je početak velike promjene poslovanja. Naime, Warner Bros je nedavno objavio kako kreće u ambicioznu filmsku promociju superheroja DC Comicsa i to tako što će u svjetska kina, zaključno s 2020. godinom, doći još devet filmova. Redom, to će biti “Suicide Squad”, “Wonder Woman”, “Justice League Part One”, “The Flash”, “Aquaman”, “Shazam” “Justice League Part Two”, “Cyborg” i “Green Lantern”. Što se tiče kopiranja ideja, ljudi iz kompanije Warner Bros morali su priznati da je Marvelova ideja da u filmu “Osvetnici” okupi na jednom mjestu svoje heroje Iron Mana, Hulka, Kapetana Ameriku, Thora, Crnu udovicu i Hawkeyea, bila istovremeno i riskantna i genijalna pa se sada konačno sjetio spojiti Batmana i Supermana uz manji doprinos Wonder Woman, ali će zato u filmu “Suicide Squad” ovog ljeta spojiti Batmana, Jokera, Deadshota, Harley Quinn i Kapetana Bumeranga. K tome, najave onih koji su vidjeli film govore da su se u kompaniji Warner Bros sjetili da njihovi superheroji mogu biti zabavni. Poput Marvelovih.

MARVEL, NARAVNO, NE MIRUJE te je njihova lista do 2019. spektakularna. Ove godine vidjet ćemo filmove “Captain America: Civil War” i “Doctor Strange”, sljedeće “Guardians of the Galaxy 2”, a nakon toga novi “Spider-Man” te “Thor: Ragnarok” “Black Panther”, “Avengers: Infinity War Part 1”, “Ant-Man and The Wasp”, “Captain Marvel”, “Avengers: Infinity War Part 2” i “Inhumans”. I što je važnije, Marvel Studios na čelu kompanije ima Kevina Feigea, s čijim je dolaskom 2007. počeo strahoviti kino uspon Marvela. Feige je tada imao samo 34 godine, ali je on bio taj koji je odlučio da se prvo krene s filmom “Iron Man” i odabere liječenog narkomana Roberta Downeya Jr.-a, a ne predviđenog Toma Cruisea, za glavnu ulogu. On je odlučio da prvo trebaju snimiti nekoliko filmova s individualnim superherojima, a zatim ih sve spojiti u film “Osvetnici”. On je zapovjedio da redatelji moraju biti mladi, a ponekad i nepoznati, i da im se treba vjerovati. Sve mu se vratilo. I zato se, nakon slabašnih kritika koje je dobio film “Batman protiv Supermana: Zora pravde”, čini da će Marvelovi heroji nastaviti razbijati one iz DC Comicsa.

Komentiraj