IMA LI KOGA U SVEMIRU? Ruski investitor namijenio sto milijuna dolara za proučavanje radio signala iz svemira

Michael Mauldin/facebook.com

Ruski investitor Yuri Milner namijenio je sto milijuna dolara za projekt proučavanja radio signala iz svemira, a sredstva će ići za već postojeći Breakthrough Listen program, piše economist.com.

Fizičar Yuri Milner zaokupljen je proučavanjem svemira, a obogatio se ulaganjima u Silicijskoj dolini. Finaciranje programa provoditi će se u periodu kroz deset godina.

Breakthrough Listen program voditi će astronom Geoff Marcy sa Sveučilišta Kalifornija. Istaknimo kako će od sljedeće godine petnaest posto radnog vremena Green Bank obzervatorija u saveznoj američkoj državi Virginiji biti određeno za proučavanje signala iz svemira. Tamo je već aktivan novi stometarski radio teleskop, dok će krajem 2016. godine u Parkes Observatory-ju u Australiji proraditi novi 64-metarski radio teleskop. U jednom danu obavit će ce analize koje su prije trajale čak godinu dana.

 

  • Podaci iz NASA-inog program Kepler pokazuju kako jedna od deset zvijezdi u svom sustavu ima planete ‘veličine zemlje s povoljnom temperaturom atmosfere’

 

Program će koristiti i optičke teleskope koji će tražiti laserske prijenose. Rezultati će biti dostupni svakom tko ima internetski priključak. Astronomi amateri tako će moći provoditi vlastite analize.

Projekt potrage za vanzemaljskom inteligencijom, Search for extra-terrestrial intelligence (SETI), započeo je 1959. godine u vrijeme kad je mladi astronom Frank Drake dobio posao u Green Bank radio obzervatoriju u Virginiji. Došao je do ideje kako bi radio teleskop koji bi mogao odašiljati signal, a ne samo primati signale iz svemira. Svoja razmišljanja predstavio je kolegama, a fizičaru Lloydu Berkneru posebno se svidjela ta zamisao. Godine 1960. Frank Drake proveo je 150 sati šaljući signale prema zvijezdama Tau Ceti i Epsilon Eridani te je tako započeo projekt SETI.

 

  • Godine 1960. doktor Drake mogao je slušati samo jedan radio kanal, u novom programu analizira se deset milijardi kanala istovremneo

 

Pedesetipet godina poslije pridružio se Stephenu Hawkingu i Martinu Reesu kako bi pokrenuo program Breakthrough Listen. Godine 1960. doktor Drake mogao je slušati samo jedan radio kanal, a u sklopu novog programa analizira se deset milijardi kanala istovremeno.

Svjetske vlade su prestale finacirati ovakve tipove programa, no u zadnje vrijeme sve je više privatnih oblika financiranja. Istaknimo centre Atacama Large Millimetre Array u Čileu te Square Kilometre Array u Južnoj Africi i Australiji koji su u izgradnji.

Podaci iz NASA-inog program Kepler pokazuju kako jedna od deset zvijezdi u svom sustavu ima planete ‘veličine zemlje s povoljnom temperaturom atmosfere’.

Komentiraj