Ivica Galovic/PIXSELL

ILIJA RAŠIĆ “Ako je ovo špranca za dokaz zločina onda smo svi optuženi”

General Ilija Rašić, koji je naslijedio Đuru Matuzovića na mjestu zapovjednika Zbornog područja Posavina, u petak je gostovao u Dnevniku NoveTV te je pozvao Hrvatsku da u Sarajevo pošalje svoje najbolje pravne stručnjake.

“Danas se stvarno svi nelagodno osjećamo. Ne samo ja, nego i svi branitelji s ovog područja jer vlada pravna nesigurnost, kolaju razne priče, ljudi su nesigurni… Zapravo, vlada pravna konfuzija”, objasnio je Rašić dodajući kako je s Matauzovićem kontaktirao prije nekoliko dana te da nije znao da je osumnjičen.

“O generalu Matuzoviću mogu reći da je bio izuzetan zapovjednik, Zborno područje je vodio profesionalno, a ono što sam čuo da mu se stavlja na teret za mene nije nikakva zapovjedna odgovornost. Ako postoje nekakvi zločini treba ih ispitati i individualno vidjeti tko je to počinio. A nikako ići u nekakvu zapovjednu odgovornost jer za to nema pravne osnove”, ističe Rašić.

“Ako je ovo špranca za dokaz zločina onda smo svi optuženi, od vojnika pa do zapovjednika”, kaže dodajući kako vlada kaos i pravna nesigurnost. Rekao je da je uhićenje 10 Hrvata, a niti jednog Bošnjaka vrlo indikativno, kao što je indikativan i tajming same optužnice.

Poručio je kako se Hrvatska, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, mora promptno uključiti i poslati svoje najbolje pravne stručnjake. “Ovdje se zapravo radi o jednoj pravnoj nelogičnosti”, poručuje zaključujući kako će na svoju odgovornost ići preko granice kako bi posjetio svoje ljude i prijatelje.

Komentiraj