Privremena Probna kuća IKEA u centru Grada Zagreba zatvorila je svoja vrata, a tvrtka je sav namještaj iz ‘pop up’ izložbenog prostora vrijedan 250 tisuća kuna donirala dvjema udrugama.

Namještaj će pomoći Udruzi Nova budućnost za opremanje šest kuća u kojima brinu o djeci bez roditeljske skrbi te Udruzi Ženska pomoć sada za opremanje Prihvatnog centra za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

“Tvrtka IKEA želi aktivno sudjelovati u životu zajednice u kojoj posluje te doprinijeti u stvaranju kvalitetnijeg života, posebno za najranjivije skupine. To uključuje i pomoć u riješavanju ozbiljnih društvenih problema s kojima se, nažalost, suočava gotovo svaka zajednica. Žrtvama obiteljskog nasilja ponekad je jedini mogući bijeg od zlostavljača sklonište čija je lokacija nepoznata. Zato smo odlučili dio namještaja predstavljenog u Probnoj kući donirati Udruzi Ženska pomoć sada, odnosno njihovom prihvatilištu. Mi u tvrtki IKEA vjerujemo da svako dijete ima pravo na dom. Udruga Nova budućnost koja skrbi o djeci bez roditeljske skrbi, a čija je specifičnost zbrinjavanje braće i sestara bez njihovog razdvajanja, pokušava upravo to. Djeca raspoređena u šest kuća diljem Hrvatske žive u zajednicama s odgajateljicama. Zato je naša odluka bila da doniramo upravo tu udrugu”, rekao je Igor Štefanac, PR menadžer IKEA Hrvatska.

Unutrašnjost Probne kuće IKEA
Unutrašnjost Probne kuće IKEA

Podsjetimo, Probna kuća IKEA otvorena je krajem listopada u zagrebačkoj ulici Ilica na križanju s Frankopanskom ulicom. Tijekom nešto više od dva mjeseca rada inspirirala je gotovo 60 tisuća posjetitelja svojim rješenjima za bolji svakodnevni život kod kuće, a u 58 radnih dana organizirano je i gotovo 50 raznih aktivnosti te radionica za djecu i odrasle u kojima je sudjelovalo nešto više od tri tisuće članova IKEA FAMILY programa lojalnosti.

Kuhinja iz Probne kuće IKEA
Kuhinja iz Probne kuće IKEA

Najtraženije radionice u Probnoj kući bile su one s članicama Udruge Kamensko, s kojima IKEA surađuje i u robnoj kući u sklopu projekta socijalnog poduzetništva. Naime, dvije članice udruge nude usluge šivanja u robnoj kući IKEA za što im je IKEA osigurala radni prostor, dvije bruto plaće neovisno o učinku te pogodnosti poput korištenja besplatnog IKEA autobusa i subvencioniranih obroka.

U Probnoj kući članice Udruge organizirale su dvije radionice, jednu o osnovama šivanja, a drugu namijenjenu mališanima o šivanju čizmica za Svetog Nikolu. Jednako velik interes izazvao je tečaj osnova švedskog jezika koje su polaznici svladavali uz pomoć apsolvenata skandinavistike sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Za djecu je u Probnoj kući IKEA bio rezerviran poseban kutak u kojem su ih osobito razveselile predstave koje je za njih pripremalo kazalište Tvornica lutaka, ali i prigodna proslava Halloweena, dolazak Djede, ali i bake Mraz, Svetog Nikole i Svete Lucije u sklopu koje su mališani naučili raditi kućice od đumbira. Za djecu je organiziran i niz radionica u sklopu Tjedna održivosti na kojima su učili zašto je važno čuvati okoliš i brinuti o drugima, u sklopu radionice o rodnoj ravnopravnosti ‘Moja najdraža igračka’ te radionice ‘Probaj razumjeti druge’ na kojoj su mališani, uz pomoć stručnjaka iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, mogli saznati kako psi vodiči i terapijski psi olakšavaju život građana u potrebi.

Probna kuća IKEA_Dječji kutak
Dječji kutak u Probnoj kući IKEA

U sklopu Tjedna održivosti, IKEA je u Probnoj kući predstavila i rezultate istraživanja o održivim navikama Zagrepčana kod kuće koji su pokazali kako većina ne štedi resurse, poput električne energije i vode te da više od 73% ispitanika baca hranu. Kako bi doprinijela razvoju održivijih navika kod kuće, IKEA je organizirala i niz održivih radionica na kojima su odrasli uz podršku IKEA stručnjaka i onih iz udruge ZMAG naučili kako uz male promjene doći do većih ušteda, kako fermentirati napitke, kompostirati biootpad i živjeti održivije pripremom vlastite prirodne kozmetike i zdravih napitaka.

U Probnoj kući IKEA održano je i predstavljanje poslovnih rezultata tvrtke IKEA Hrvatska u poslovnoj godini 2016., na kojem je najavljeno i otvaranje pick-up pointa u Splitu tijekom ove godine.

Komentiraj