HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

HURS Povećanje kvote za zapošljavanje stranaca pokazuje nesposobnost prilagodbe domaćeg tržišta rada

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ocijenila je u petak da Vladina odluka kojom se osjetno povećava kvota stranaca koji će se temeljem radnih dozvola moći zaposliti u Hrvatskoj, nažalost, odražava poražavajuću nesposobnost domaćeg tržišta rada na prilagodbu tokovima života i ekonomije.

“Da se razumijemo, nije nam namjera protiviti se donesenoj odluci, budući da bi u protivnom u pitanju bili ugovoreni poslovi i realizacija investicija, što  bi dodatno naštetilo gospodarstvu od kojeg očekujemo da bude zamašnjak razvoja i novog zapošljavanja. Cilj nam je međutim istaknuti apsurd da Vlade godinama odobravaju zapošljavanje stranih radnika istih kvalifikacija, dok vojska nezaposlenih građana godinama čeka potražnju za poslovima za koje su osposobljeni, a koje očito nitko ne treba”, stoji u reakciji HURS-a koju potpisuje predsjednik sindikata Ozren Matijašević.

Vlada je naime, u srijedu utvrdila da godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca ukupno iznosi 7026, što je više nego dvostruko više od ovogodišnje, koja iznosi 3115.

Sindikat pita zašto se već sada ne počne s prekvalifikacijom nezaposlenih koji bi u 2018. godini mogli nadomjestiti uvoznu radnu snagu, ako se zna da će glavnina novih radnih mjesta za koje će se izdavati radne dozvole u 2017. godini biti u građevinarstvu i metalnoj industriji – brodogradnji.

To pitanje HURS smatra prioritetnim nacionalnim interesom te od Vlade zahtijeva da izvrši sveobuhvatnu analizu potencijala nezaposlenih tražitelja zaposlenja i njihovih kvalifikacija, da iste usporedi s trendom godišnje potražnje za poslovima u Hrvatskoj te da potom pristupi projektu ciljane prekvalifikacije nezaposlenih u skladu s potrebama tržišta.

Komentiraj