FaH

HUMANOST U HRVATSKOJ: Predsjednica Grabar-Kitarović primila volontere u povodu njihovog dana

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt ocijenio je u petak, nakon sastanka s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović povodom Međunarodnog dana volontera, da Hrvatska svojim pristupom prema migrantima pokazuje da u našoj zemlji “živi humanost”.

 “Svojim pristupom prema migrantima koji prolaze kroz našu zemlju pokazujemo da u Hrvatskoj živi humanost”, rekao je Markt na Pantovčaku gdje je predsjednica primila predstavnike HCK-a i volonterskih udruga, među kojima i one koji na terenu pripomažu u svladavanju migrantske krize.

“Formula je jednostavna – ne pitate kada, kako, zašto, nego pružite ruku”, sažeo je Markt bit volontera i volontiranja.

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca od 1985. kad je Opća skupština Ujedinjenih naroda rezolucijom državama članicama preporučila poticanje volonterskog rada. Njegovim obilježavanjem slave se svi aspekti volontiranja i posebna pozornost poklanja volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom postaju pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

Markt ističe da je predsjednica današnjim primanjem pokazala da prepoznaje rad onih koji dobrovoljno pomažu u izbjegličkoj krizi, koji nesebično daju sve od sebe kako bi olakšali putovanje migranatima. Migrantima je, kaže, pomagalo više od 10 tisuća volontera. Važno je, dodaje, da migranti uz uniforme policije i vojske, koji su također pokazali svoje humano lice, vide i uniforme humanitarnih organizacija i znaju da mogu dobiti i računati na pomoć.

Jedna od volonterki je i 19-godišnja Karolina Tutiš iz Tovarnika, dobitnica posebnog priznanja Ministarstva znanosti Luka Ritz za pokretanje akcije “Grumen ljubavi”, kojom je osigurano liječenje djevojčice Mie iz Vukovara oboljele od epilepsije. Mlada Karolina sudjeluje i u brojnim drugim humanitarnim akcijama, dugogodišnji je volonter, a govoreći o migrantima kojima pomaže naglašava da svi volonteri pomažu od srca i pokazuju da nije bitna boja kože, “već da smo jedno i da zajedno možemo bolje i to bolje pokažemo svijetu”. “Nitko ni u kojem trenutku nije rekao ja sam taj i taj, već su svi – vojska, policija, bilo koja organizacija – radili zajedno i surađivali”, naglasila je te dodala da je volonterstvo ispunjava jer pomaže, korisna je društvu.

Volonter je i Mohamed Hicham, porijeklom Sirijac, koji u Hrvatskoj živi 40 godina, a u pomoć migrantima uključio se kroz Centar za mirovne studije. Inače, veterinar pomagao je i prilikom prošlogodišnjih poplava u Slavoniji kako se ne bi raširile zarazne bolesti, a sada migrantima pomaže u komunikaciji budući da zna arapski, engleski i hrvatski.

“Svi Sirijci znaju za Hrvatsku. Moj brat zahvaljuje na pomoći koju Hrvatska pruža. Hrvatska je u cijelome svijetu na najboljem glasu zbog pomoći izbjeglicama”, rekao je.

Komentiraj