FaH

HUMANITARNI PROJEKT: “Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala HCK”

Humanitarni projekt “Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala HCK” ,kojim se želi skrenuti pozornost javnosti na neravnopravan položaj osoba s invaliditetom, predstavljen je u subotu u prostoru Gradskoga društva Crvenoga križa Zagrebu nazočnosti osoba s invaliditetom i zlatne paraolimpijke Sandre Paović koja je zaštitno lice kampanje.

Izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa (HCK) Robert Markt izjavio je da se ovim projektom želi postići da dostupnost invalidskih pomagala bude ujednačeno dostupna diljem Hrvatske.

Podsjetio je da HCR u Hrvatskoj ima 131 društvo i pokriva cijeli teritorij naše domovine. Ali, istaknuo je, do sada sva društva nisu imala posudionicu pomagala, a želja nam je da, zahvaljujući ovome projektu “od sutra u svim našim društvima osobe s invaliditetom mogu dobiti potrebno invalidsko pomagalo”.

Peović pozvala Hrvatsku da se udruži i pomogne osobama s invaliditetom

Hrvatska zlatna paraolimpijska Sandra Paović posvjedočila je kako je njoj osobno “pomogla cijela Hrvatska” koju je sada pozvala da se “udruži i pomogne osobama s invaliditetom”. Objasnila je da mogu donirati ortopetska pomagala – štap, štake, hodalice, invalidska kolica, bonički krevet, antidekubitalni madrac, toaletnu stolicu, stolac za kadu i ostala ortopedska pomagala, koja će se onda posudiiti onima kojima su potrebna, a sami ih ne mogu nabaviti.

Na solidarnost je građane pozvao i izvršni predsjednik HCR, koji je na novinarsko pitanje širi li se projekt na cijelu Hrvatsku jer je porastao broj osoba s invaliditetom, odgovorio kako Hrvatska javnost nije dovoljno senzibilizirana na činjenicu da su više od pola milijuna njihovih sugrađana osobe s invaliditetom, a njih 760 tisuća imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ustvrdio je kako se ne smije dopustiti da osobe s invaliditetom i dalje budu u neravnopravnome položaju u odnosu na ostale hrvatske građane.

Jer, rekao je, unatoč tomu što je Republika Hrvatska kao članica UN-a i Vijeća Europe, te kao potpisnica svih ključnih konvencija, preuzela obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, tisuće osoba s invaliditetom svakodnevno doživljava društvenu nejednakost.

Markt je istaknuo kako su u Hrvatskoj sve alarmantniji podatci o broju osoba s invaliditetom koji teško dolaze do potrebnih pomagala, što im bitno otežava život i stavlja ih u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane.

Najčešći razlozi zbog kojih osobe s invaliditetom ne uspijevaju doći do potrebnih pomagala su sljedeći – ne ostvaruju pravo na pomagalo u sustavu zdravstvene zaštite, ostvaruju to pravo, ali su primorani duže čekati na pomagalo pa ga nemaju kada im je najpotrebnije ili zbog teške materijalne situacije pomagalo ne mogu kupiti sami niti ga mogu posuditi u privatnim ustanovama.

Na predstavljanju su bila izložena medicinska i ortopedska pomagala koja osobe s invaliditetom najčešće trebaju, primjerice kolica, štake, hodalice, štapovi i dekubitalni madraci. Korisnici su objasnili su da se ortopedska pomagala posuđuju na duže vrijeme ako je riječ o trajno nepokretnim bolesnicima, palijativnim bolesnicima te osobama treće životne dobi koji se više ne mogu samostalno kretati.

Na kraće ortopedska pomagala mogu pak posuditi osobe koje se oporavljaju od operativnih zahvata, lomova ekstremiteta ili se, primejrice, oporavljaju od posljedica moždanog udara.

Komentiraj