Hrvatskom prepješačio 2.300 kilometara, popeo se na sto planina

Marin Zovko, 38-godišnji informatički tehničar iz Zagreba i član Planinarskog društva Panj, danas, u utorak 6.listopada, je na Prevlaci završio avanturu tijekom koje je, u proteklih stotinjak dana, Hrvatskom propješačio 2.282 kilometra, popevši se na više od stotinu planinskih vrhova i prešavši time pedeset kilometara visinske razlike. Taj je pothvat, kako uspoređuju u PD Panj, “kao da se skoro 6 puta osvoji Mount Everest”.

Marin je dnevno prelazio prosječno 25, a nekad i više od četrdeset kilometara, uključujući strme uspone i višesatna spuštanja.
Prehodao je Gorski kotar, Učku, Velebit, Dinaru i još stotinjak planinskih vrhova, popevši se na više od 50 kilometara visinske razlike.
Često je hodao u teškim vremenskim i terenskim uvjetima, nadljudskim naporima te dugim razdobljima tišine, bez ikoga da podijeli svoje misli, frustracije ili posebno lijepe trenutke.

PHOTO: Planinarsko društvo Panj

Kako bi stekao kondiciju, tijekom karantene, Marin je mjesecima hodao kamo god išao, i po nekoliko sati dnevno, ali za ovakav poduhvat nije se zapravo moguće pripremiti.

“Blato, kiša, vjetar, ekstremne vrućine, tri para tenisica, hladne noći u šatoru – sve se isplatilo. Vidio sam čudesa divljine kakva nisam mogao ni sanjati. Naša zemlja je nevjerojatno lijepa, često sam ostajao bez daha”, prepričava Marin trenutke iz avanture života.

Veliku podršku primio je iz svoga Planinarskog društva “Panj”, ali i iz tvrtke u Odašiljači i veze (OiV), u kojoj je zaposlen kao informatički tehničar.

PHOTO: Planinarsko društvo Panj

“Želio bih zahvaliti svim ljudima koje sam susretao putem, koji su me ugrijali, nahranili, udomili i redom ispunili srce gostoljubivošću i moralnom podrškom. Otišao sam daleko od civilizacije, ali u svim krajevima Hrvatske naišao sam na dobre i srdačne ljude”, poručuje.

Marin je trenutno na rtu Prevlaka, gdje je završila njegova višemjesečna avantura, a u popodnevnim satima se sprema vratiti u Zagreb.

“Veselim se što ću nakon dugo vremena vidjeti svoje, ali betonska džungla me ne veseli. U prirodi sam pronašao svoju slobodu.”

PHOTO: Planinarsko društvo Panj

 

Komentiraj