HINA/ Daniel KASAP/ ik

Hrvatska juniorska robotička reprezentacija u Hrvatsku donijela zlato

Juniorska hrvatska robotička reprezentacija koja je na natjecanju RoboCup 2017. u Japanu postigla sjajan uspjeh osvojivši tri prva mjesta u kategorijama Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze, u Hrvatsku je u utorak, u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman, donijela sedam zlatnih medalja.

Ivica Kolarić je kao nacionalni predstavnik hrvatske RoboCup organizacije rekao da su ekipe sudjelovale u devet kategorija, a u tri su osvojili zlato, u Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze. Hrvatska je dobila i posebno priznanje za najbolje softversko rješenje RoboCupa. U dvije kategorije sudjelovalo je po dvoje dobitnika zlatnih medalja, a u trećoj troje.

“U RoboCupu se natječu timovi koji rade na jednom robotu te se uspoređuju s ostalim timovima iz cijeloga svijeta. Naši naši učenici, neki dvije, a neki i pet godina, radili su na svojim robotima te svojim radom uspjeli potući velesile kao što su Rusija, Amerika, Francuska, Italija, Kina, Japan… i postali prvaci svijeta. To je nezapamćeni uspjeh”, istaknuo je Kolarić.

Napomenuo je da hrvatska robotika sedam godina postiže vrhunske rezultate i uvijek se vraća s medaljama, no nikad se prije nije vratila s toliko zlatnih. Smatra da pojedini dobitnici nagrada već mogu predavati na fakultetima i da znanjem nadmašuju neke profesore, ali i ističe da se mora raditi sa studentima, a nadležni se moraju više angažirati.

“Mi imamo sve uvjete da organiziramo svjetsko natjecanje u Hrvatskoj, ali nemamo niti jednu studentsku ekipu na svjetskom natjecanju koja bi nas danas predstavila”, upozorio je.

Mentor osnovaca, Zoran Vukić kaže kako još nije svjestan koliki su uspjeh postigli, no i podsjeća da je njegova ekipa lani na natjecanju u Leipzigu osvojila drugo mjesto.

“Ove godine smo nastavili tamo gdje smo stali. Pronašli smo donatore koji su nam omogućili rad na novom robotu i izuzetno sam im zahvalan kao”, rekao je.

U školstvu bi robotika trebala biti redovni predmet, smatra Vukić profesor tehničke kulture, koji robotiku predaje djeci u izvannastavnim aktivnostima. “Ta aktivnost je manje-više volonterska i nije usustavljena, samo dobrom voljom ravnatelja imamo dva sata tjedno”, rekao je.

Nada se da će njegovi učenici svoje obrazovanje moći nastaviti u srednjoj školi jer, kaže Vukić, robotika je relativno skup hobi i teško je naći sredstva.

Zlatna Ines Kušen sa svojim je timom dizajnirala robota koji se kreće po labirintima i spašava ranjenike, tj. pločice koje, kao i ljudi, imaju temperaturu 37 stupnjeva. Poručila je da nema, i ne smije biti razlike niti predrasuda među curama i dečkima kada se radi o robotici.

Prvo individualno mjesto u kategoriji Rescue Maze osvojio je Janko Pribičević,  a stvorio je robota koji ljudima u ruševinama pruža pomoć.

“Četiri godine smo bili drugi, uvijek su bili Nijemci ispred, a sad smo ih prestigli. Pokazali smo da možemo bolje, ponosni smo”, rekao je.

Paško Zekić završio je sedmi razred i sa svojim kolegama osvojio je zlato u kategoriji Soccer light primary. Robot uz pomoć senzora, kompasa i sl., igra nogomet.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je obećao da će preko kluba zastupnika u Hrvatskom saboru predložiti resornom ministarstvu i Vladi da se izmijeni članak pravilnika u Ministarstvu obrazovanja i znanosti kako bi se svi učenici koji osvoje medalje na svjetskim prvenstvima mogli izravno upisati na fakultet koji žele.

“Mislim da je to pametno i mudro, tako ćemo graditi obrazovnu generaciju Hrvatske koja će konkurirati u EU”, rekao je.

RoboCup natjecanje se održavalo od 27. lipnja do 30. srpnja u japanskom gradu Nagoyji. Najveća je svjetska manifestacija u natjecateljskoj robotici, a Hrvatski robotički savez (HROBOS) je u suradnji s udrugama članicama i uz pomoć institucija i privrednih subjekata prikupio sredstva za financiranje nastupa mladih robotičara.

Komentiraj