“Hrvatska i Španjolska dijele slične interese”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu španjolskog ministra vanjskih poslova Josepa Borrella Fontellesa, s kojim je razgovarala o jačanju gospodarske suradnje na bilateralnoj i europskoj razini, pri čemu je hrvatska predsjednica istaknula da Hrvatska i Španjolska kao članice EU-a i NATO-a dijele slične vrijednosti i interese.

Istaknut je i veliki potencijal i interes obje strane za jačanjem gospodarske suradnje, kako bilateralno i u okviru EU, tako i vezano uz mediteransku dimenziju.

Predsjednica je, među ostalim, iskoristila prigodu kako bi uputila poziv kralju Španjolske Felipeu VI u državni posjet Hrvatskoj.

Borrell je bivši predsjednik Europskog parlamenta u razdoblju od 2004. do 2007. i prvi na listi za europske izbore svoje stranke PSOE, koja je na njima zabilježila pobjedu i postala najveća nacionalna stranka unutar političke grupacije S&D-a.

Borell je također prvi španjolski ministar koji je došao u Hrvatsku u posljednjih 14 godina. Prije predsjednice Grabar Kitarović susreo se s hrvatskom šeficom diplomacije Marijom Pejčinović-Burić i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Republika Hrvatska i Kraljevina Španjolska imaju dugu tradiciju prijateljstva i bliskih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, a kao dvije zemlje članice EU i NATO saveznice dijele slične vrijednosti i interese u mnogim područjima, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Ekonomska razmjena između Hrvatske i Španjolske je u porastu. Prije dvije godine ona je iznosila 673 milijuna, a prošle je narasla na 741 milijuna eura. Raste i broj španjolskih turista u Hrvatskoj – prošle godine ih je bilo 290 tisuća.

 

Komentiraj