POZADINA SUKOBA Hasanbegović: Pitajte Pupovca zašto je ravnatelj Jasenovca dao ostavku; SDSS-ovac mu odmah odgovorio

Autor:

21.04.2024., Jasenovac - Povodom dana sjecanja na zrtve ustaskog logora u Jasenovcu odrzana je komemoracija te kolona sjecanja. Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Luka Batelic/PIXSELL

Nakon što je povjesničar Vladimir Geiger na portalu CroFacta objavio kako se na mrežnoj stranici Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac nalazi tekst s greškama i netočnim tvrdnjama, ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku.

No ta greška nipošto nije jedini razlog zbog čega je Pejaković podnio ostavku. “To je glavni povod, ali isto tako već neko vrijeme osjećam da postoje razlike u određenim tumačenjima povijesnih događaja koje se odnose na ustaški logor Jasenovac i razdoblje NDH, posebno što se tiče masovnih zločina počinjenih nad Srbima, odnosno korištenja pravnog pojma genocid u tom kontekstu”, rekao je Pejaković za Jutarnji list, potvrdivši time informacije – koje su do došle iz političkih krugova – da je ravnatelju Jasenovca prekipjelo zbog, kako kažu, njegova dubokog uvjerenja da se velik dio političkog establišmenta ne može pomiriti s time da u NDH genocid nije izvršen samo prema Židovima i Romima, već i prema Srbima.

Zlatko Hasanbegović pak kaže da je kao ministar zatekao Natašu Jovičić s kojom je dobro surađivao.

“Njega su za ravnatelja postavili 2017., kad sam ja već otišao. Ne znam ga iz povjesničarskih krugova, jer je on kao povjesničar potpuno irelevantan. A zašto je sad dao ostavku pitajte Milorada Pupovca jer je Pejaković imenovan ravnateljem upravo na zahtjev SDSS-a”, tvrdi Hasanbegović za Jutarnji list.

ZAOKRET UDESNO Ravnatelj Spomen područja Jasenovac podnio ostavku, upozorio na krivotvorenje povijesti

Svoj sud dao je i Milorad Pupovac (SDSS).

“U Hasanbegovićevoj tvrdnji da je izbor Pejakovića za ravnatelja Jasenovca rezultat moje intervencije ima toliko istine koliko i u tome da sam odgovoran za nastanak crnih rupa. Niti sam bio niti sam nastojao biti u poziciji o tome odlučivati. A što se Pejakovićeve odluke tiče, mogu reći da mi je žao što je do nje došlo jer povod za nju nije bio dovoljan. Ali to je njegova odluka i ako ima još nekih ozbiljnijih razloga na koje on upućuje, onda je to razlog za ozbiljnu raspravu svih onih kojih se to tiče. Dakle, i nas koji predstavljamo one koji su stradali u zločinima u NDH. A što se tiče (budućih) komemorativnih praksi, u dijelove demokratske javnosti već se uvukla određena bojazan”, kazao je Pupovac.

OTROVNA POLITIKA Jasenovac u sjeni izbora

Pejakovićevu ostavku nisu željeli komentirati ni predsjednik ni glavni tajnik DP-a, dok je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala na smirivanje tenzija.

“Razgovarala sam i jučer i danas s g. Pejakovićem i nisam stekla dojam da je ostavku dao iz političkih razloga. Cijelo vrijeme smo dobro surađivali te smo i njemu i svim kustosima davali podršku”, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.