KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE JASENOVCA Dodik: ‘U Srebrenici se nije dogodio genocid’

Autor:

12.05.2024., Spomen podrucje Donja Gradina, Kozarska Dubica (BiH) - U Spomen podrucju Donja Gradina kod Kozarske Dubice odrzava se obiljezavanje Dana sjecanja na zrtve ustaskog zlocina u koncentracionim logoru Jasenovac. Nekoliko hiljada ljudi i djeca danas su autobusima dosli iz cijele Republike Srpske, a vijence su polozili Milorad Dodik, predsjednik RS, Radovan Viskovic, premijer RS, Milos Vucevic, premijer Srbije, Igor Kalabuhov, veleposlanik Rusije u BiH, Andrija Mandic, presdjenik Skupstine Crne Gore, i mnoge druge zvanice. Zvanicnici su se kasnije obratili okupljenim gradjanima. Dan sjecanja na zrtve zlocina u NDH obiljezava se povodom oslobadjanja ustaskog logora Jasenovac, jednog od najvecih i najstrasnijih logora smrti u Europi.
Photo: Dejan Rakita/Pixsell Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore u nedjelju su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac no pritom su ponovo višestruko uvećavali broj onih koji su tamo ubijeni a poslali su i poruke kojima su nijekali genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Donja Gradina je mjesto na bosanskohercegovačkoj obali Save nasuprot Jasenovcu a u vrijeme postojanja jasenovačkog logora tamo su provođena pogubljenja zatočenika.

Vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i svake godine do sada, tamo su organizirale svoje obilježavanje “dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu” uz tvrdnje kako je tamo tijekom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine ubijeno 700 tisuća ljudi, unatoč tome što su do sada dokumentirani podaci o nešto više od 83 tisuće žrtava.

Spornu brojku od 700 tisuća ubijenih ponavljao je i Dodik uz tvrdnje kako su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire” da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

“Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, kazao je Dodik.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako “ne bi ograničavalo” način na koji će oni to ubuduće komemorirati.

Zazivao je jedinstvo svih Srba na području Balkana i žalio se zbog njihova statusa u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji te je tvrdio kako se srpskom narodu bez dokaza pokušava nametnuti odgovornost za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Negiranje genocida u Srebrenici

“Tamo se nije dogodio genocid a ovdje jest“, kazao je Dodik koji se obrušio i na Njemačku zbog sponzoriranja rezolucije o Srebrenici koju bi trebala usvojiti opća skupština Ujedinjenih naroda. Dodik je u nedjelju izveo zaključak kako je to zapravo nastavak iste politike Berlina još od Drugog svjetskog rata.

Predsjednik vlade Srbije Miloš Vučević govorio je o “podzemnim gradovima smrti” i stotinama tisuća onih koji su u njima pokopani kao i da se u Jasenovcu “od dječjih leševa pravio sapun”.

“Narod koji je ovo prošao ne može biti narod dželata nego narod žrtve”, ustvrdio je Vučević dodajući kako bi zbog toga oni koji Srbe optužuju za genocid u Srebrenici trebali za to ispričati.

Najavio je nastavak političke borbe Beograda za sprječavanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Andrija Mandić, predsjednik skupštine Crne Gore i jedan od čelnih prosrpskih političara u toj zemlji, komemoraciju je iskoristio kako bi se potužio na pritiske na Srbe u Crnoj Gori kao i najavu da će crnogorska vlada premijera Milojka Spajića u Ujedinjenim narodima poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

“Uradit ćemo sve ujedinjeni kao srpski političari zajedno sa (pravoslavnom) crkvom da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj namjeri”, najavio je Mandić iznoseći tezu kako je genocid počinjen samo u Jasenovcu a ne i u Srebrenici.

Na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio je i Gideon Greif, izraelski povjesničar poznat po nijekanju genocida u Srebrenici, koji je također tvrdio kako je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi.

Pri tom je kazao kako bi trebalo osuditi svakoga tko umanjuje te brojke i tvrdi kako su one jedine istinite.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 2 mjeseca

I dok se vi svi svađate oko prošlosti i gdje jeste, a gdje nije bio genocid, trenutno se dešava genocid jednog naroda koji nitko od vas ne zaustavlja, a u budućnosti nas čeka humanocid, jer nam djeca uče da nemaju spola i da je normalno da se razmnožavaju umjetnom oplodnjom i deru tamo gdje sunce ne sija!