Hrvatska u ovom trenutku ima relativno sigurnu opskrbu energentima, a uspije li u sljedećih nekoliko godina izgraditi konkurentne proizvodne izvore, prvenstveno električne energije, postat će konkurentna zemlja, stvoriti okruženje za nove investicije te osigurati konkurentnu cijenu energenata, kazao je u utorak tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

“Svakom poduzetniku da bi investirao trebamo ponuditi određene komparativne prednosti, a jedna od njih je konkurentna cijena energenata. To nam je u ovom trenutku strateški cilj”, rekao je Horvat uoči konferencija “Energy Market Forum” u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Horvat kaže i da iduće kratko vrijeme, dok tržište ne bude određivalo cijenu električne energije, država mora imati regulatorni mehanizam kako bi cijena energenata bila u interesu hrvatskog gospodarstva.

“Nedugo prije nas imali smo Vladu koja je u dvije godine jednostranim odlukama povećavala tarifu. Ne znam zašto se isto takvim političkim odlukama ta tarifa ne bi mogla smanjiti. U ovo kratko vrijeme dok Hrvatska ne postane zemlja u kojoj tržište određuje cijenu, moramo ostaviti modalitet da jednim regulatornim mehanizmom i država ima mogućnost da se cijena energenata kreće u interesu hrvatskog gospodarstva”, rekao je Horvat na upit kako kratkoročno smanjiti cijenu struje odnosno hoće li se i dalje političkim odlukama utjecati na tu cijenu.

Upitan ima li temelja za obećanje o jeftinijoj energiji, posebice električnoj energiji za građane i poduzetnike, Horvat je odgovorio da u situaciji kada imamo opskrbljivača koji drži gotovo 90 posto tržišta i koji u poslovnoj godini ostvari enormnu dobit, ako se klasificira regulirana od tržišne djelatnosti, i ako u tržišnoj djelatnosti postoji dobit, onda ima prostora za smanjenje cijene kilovatsata.

“Treba osmisliti model unutar kojeg će se zarada plasirati u novu investiciju, a sve s ciljem izgradnje proizvodnih konkurentnih objekata gdje ćete energente barem u jednoj mjeri proizvoditi dostatno za potrebe građane i poduzetnike. Ako to uspijete onda postajete uspješna i dijelom neovisna nacija i zemlja”, rekao je Horvat, dodajući kako se, ako se velik dio energenata kupuje na vrlo zahtjevnom liberaliziranom tržištu, osobito spot tržištu, ne može dugoročno projicirati ni planirati kakve će biti cijene.

Odgovarajući na upite o najavljenom povećanju naknade za obnovljive izvore energije (OEI) te izjavama ministra gospodarstva Tomislava Panenića da bi to opskrbljivači trebali preuzeti na sebe, Horvat je rekao kako mu se čini da je sustav obnovljivih izvora u zadnjih pet godina “ušao u jednu blago slijepu ulicu”.

Naglasio je i kako sustav energetske ravnoteže između temeljne, klasične proizvodnje električne energije i obnovljivih izvora, “mora voziti u dva paralelna kolosijeka, gdje jedan neposredno ili posredno utječu na drugi”, odnosno da je potreban miks tih izvora za konkurentnu cijenu.

“Obnovljivi izvori su energija budućnosti, ali u jednom izbalansiranom energetskom miksu u kojem je potrebno imati razne proizvodne tehnologije kako bi u konačnici imali konkurentnu cijenu kilovatsata. Ako vi danas raznim subvencijama, koje mogu biti praćene ili iz proračuna ili neki drugi način, stimulirate ovakvu proizvodnju, u jednom će se trenutku sustav slomiti. Jer sve ono što se danas temelji na subvencijama, a nema realno tržište i realnu metodologiju za utvrđivanje tarifnih stavki nema nikakvu perspektivu”, kazao je Horvat.

Na novinarski upit jesu li krivi oni koji razvijaju i potiču alternativne izvore i energetske kapacitete ili oni koji nisu gradili potrebne standardne elektroenergetske kapacitete, Horvat je napomenuo kako su ga nedavno kolege s kojima je razgovarao pokušali uvjeriti da Hrvatska u ovom trenutku nije energetski uvozno ovisna zemlja.

“Ja odgovorno tvrdim da je. Odgovorno tvrdim da nam treba i sustav obnovljivih izvora, ali i temeljna energetska proizvodnja. Dakle izbalansirana iz konvencionalnih izvora i regulacija definirana proizvodnjom električne energije iz plina kao jedna fleksibilna mogućnost”, rekao je.

Dodaje kako u razvoju elektroenergetskog sustava jedne države treba dobro sagledati koje su potrebe i mogućnosti te što je cilj. “Onog trenutka kada energetski sektor postane strateška grana hrvatskog gospodarstva i kada profunkcionira u pravom smislu tržište energentima na području Hrvatske, kada energija postane realna, prava burzovna roba, onoga trentka kad ćemo sve naše potrebe ugovarati po burzovnim cijenama, u tom trenutku Hrvatska ima šansu. Do tada bojim se da je jako puno špekulacije i jako puno špekulacije koja direktno utječe na cijenu energenta”, istaknuo je Horvat.

Komentiraj