HOGAN ‘Učiniti poljoprivredu atraktivnim zanimanjem’

HINA/ Tomislav PAVLEK

Najbolji način povećanja interesa mladih za poljoprivredu je povratak njezine atraktivnosti kao zanimanja za što treba osigurati odgovarajuće potpore, rekao je u petak povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

On je s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i eurozastupnicom Marijanom Petir sudjelovao na proglašenju najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika i “Dijalogu s građanima”.

Naglasio je da je generacijska obnova jedan od ključnih stupova modernizacije Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Naveo je kako je EU u sklopu ZPP-a hrvatskoj poljoprivredi na raspolaganje stavila 3,5 milijardi eura tijekom sedam godina, od čega 1,5 milijardi eura izravnih plaćanja i dvije milijarde u sklopu ruralnog razvoja.

“To je znatno ulaganje EU-a u hrvatsku poljoprivredu”, kazao je.

Tolušić je istaknuo da u hrvatsku poljoprivredu treba vratiti optimizam te naveo kako je u zadnjih pet mjeseci donijeto gotovo tisuću odluka vezanih uz dodjelu sredstava za mlade poljoprivrednike odnosno za preuzimanje gospodarstava od roditelja.

“Uskoro kreću novi natječaji. Imamo sredstva iz EU-ovih fondova koja do sada nismo koristili na pravi način. Priprema se novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. Činimo sve što možemo u ovom kratkom roku da ostavimo naše mlade poljoprivrednike na selu”, rekao je.

Vezano uz povlačenje europskih sredstava za poljoprivrednike, Tolušić je rekao kako se od 2,4 milijarde eura koje su na raspolaganju povuklo manje od 10 posto. Prošle dvije godine raspisano je 34 natječaja iz Programa ruralnog razvoja, ove godine će ih biti 50, ukupno vrijednih oko 500 milijuna eura.

Tolušić je najavio kako će uskoro pred Vladu Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, a kazao je i kako bi od 2018. trebala biti usvojena mjera za dobrobit životinja, kao i da bi u tom razdoblju trebale biti smanjene kamatne stope za poljoprivredne kredite.

Jedno od pitanja iz publike ticalo se odlaska mladih, posebice iz Slavonije na što je Tolušić rekao kako vodi brigu o tome. “Nije nam kriva EU što je situacija loša, sami smo krivi, ali idemo to popraviti”, kazao je Tolušić.

Marijana Petir vjeruje da hrvatska poljoprivreda ima dobru budućnost, no kako je potrebna i politička volja. Nužno je, kako je rekla, ukloniti administrativne barijere koji onemogućuju mlade poljoprivrednike da budu još bolji i uspješniji.

“EU nam daje okvir, ali kako ćemo provoditi ZPP, koje mjere ćemo staviti kao prioritet, ovisi o nama. Moramo prepoznati potrebe poljoprivrednika, pomoći najugroženije sektore i zaštititi domaću proizvodnju”, kazala je.

Dodala je kako Hrvatska ne treba težiti konkuriranju ostalim članicama EU-a u količinama, nego kvalitetom.

Dijalog s građanima nastavak je serije Dijaloga koje povjerenici EK-a održavaju s građanima diljem Europe u svim zemljama članicama EU-a s ciljem neposredne razmjene mišljenja i prijedloga o viziji i ciljevima EU-a.

Komentiraj