Hillary Clinton izabrala Tima Kainea za potpredsjedničkog kandidata

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton izabrala je u petak Tima Kainea, senatora Virginije, čovjeka solidna političkog formata i konsenzusa, za svog potpredsjedničkog kandidata  na američkim predsjedničkim izborima u studenom.

Izborom Timothyja Michaela Kainea za mogućeg potpredsjednika Sjedinjenih Država, čovjeka u čijoj karijeri nema mrlje i iznimnog ugleda, koji rado ističe da je “dosadan”, bivša prva dama odlučila je osnažiti ozbiljnost svoje kandidature u utrci s ekscentričnim Donaldom Trumpom. Pa i po cijenu da na sebe navuče gnjev lijevog krila svoje stranke.

“Sretna sam što mogu obznaniti ime mog potpredsjedničkog kandidata, @TimKaine, čovjeka koji je svoj život posvetio borbi za druge”, napisala je na Twitteru bivša državna tajnica, nekoliko dana prije početka demokratske konvencije u Philadelphiji u ponedjeljak na kojoj će je stranka i službeno potvrditi za svog kandidata na predsjedničkim izborima.

“Tim Kaine je vječni optimist koji vjeruje da nema problema koji se ne može riješiti ako se potrudiš”, dodala je malo poslije.

Izborom Tima Kainea, koji je uglavnom bio očekivan, Clinton se opredijelila za iznimnog političara koji “nikada nije izgubio na izborima”, kako je nedavno izjavila.

Usto, kao senator i bivši guverner Viginije, Kaine je ozbiljan adut u toj ključnoj državi koja na izborima 8. studenog može prevagnuti na stranu demokrata ili republikanaca.

Tijekom izbora Baracka Obame 2008. omogućio je pobjedu demokrata u Virginiji, prvi put od 1964.

Kaine izvrsno govori španjolski pošto je godinu dana proveo u isusovačkoj misiji u Hondurasu, pa će biti i adut u privlačenju hispanoameričke zajednice, najveće manjine u SAD-u, čiji su glasovi ključni.

Hillary Clinton je u poruci na Twitteru objavljenoj u petak navečer istaknula kvalitete svog suradnika koji se “kao mlad odvjetnik borio protiv diskriminacije” i koji je kao guverner “pomagao u sprječavanju oružanog nasilja u Virginiji”.

“Zauzimao se za školovanje djece od najranije dobi” i “pod njegovim vodstvom Virginia je postala najbolja država za poslovanje i odgoj djece”, dodala je.

“Upravo sam razgovarao s Hillary. Čast mi je što sam njezin potpredsjednički kandidat. S nestrpljenjem čekam sutrašnji predizborni skup u Miamiju”, na Floridi, s njome, odmah je uzvratio na Twitteru.

Taj samozatajni 58-godišnji političar, odvjetnik po struci, koji je studirao na uglednom Harvardovu sveučilištu, već se nekoliko tjedana spominje kao favorit za to mjesto, napose zbog svog osamnaestogodišnjeg političkog iskustva, a još više zbog svoje vještine u postizanju konsenzusa.

Komentiraj