Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u petak je održalo telefonsku sjednicu na kojoj su Zdravka Marića izabrali za novog mandatara za sastavljanje Vlade.

Također, za novog političkog tajnika stranke izabran je Domagoj Maroević, a Miro Kovač je ponovno imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a.

Premijer Tihomir Orešković u petak je na konferenciji za novinare kazao kako neće odstupiti sa svoje pozicije te kako očekuje poziv svog prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, koji je još u utorak najavio predsjednik HDZ-a.

“Što se tiče njegovog prijedloga, ne mogu ga prihvatiti jer bi tako priznao krivnju za lažne optužbe. Ja zbog svoje časti i institucije premijera dolazim u Sabor da se branim od lažnih optužbi”, rekao je u petak Orešković.

Karamarko je prije nekoliko dana izjavio kako je spreman podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, ali samo ako to učine i Tihomir Orešković i Božo Petrov. Petrov, pak, poručuje kako ne vidi razlog zbog kojeg bi odstupio.

U medijima su proteklih dana kolala četiri imena za mogućeg novog mandatara HDZ-a za sastavljanje nove Vlade. To su Zdravko Marić, koji je na kraju i dobio povjerenje HDZ-a, Oleg Butković, Tomislav Tolušić i Domagoj Ivan Milošević.

Ministar Oleg Butković u petak je rekao kako su Marića izabrali jer se radi o ‘stručnom čovjeku, koji je i u ova protekla četiri mjeseca ove Vlade, pokazao da razumije probleme, pokazao da je spreman na suradnju’. Dodao je kako ovu odluku ne bi donijeli da nisu sigurni da imaju 76 ruku, te najavio kako će u srijedu ili četvrtak poduzeti prvi korak, a to je glasanje o povjerenju još uvijek aktualnom premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Komentiraj