Grčka je priopćila u ponedjeljak da njezina infrastruktura nije dovoljna za valove izbjeglica koji dolaze u zemlju u jednoj od najgorih humanitarnih kriza s kojima je suočena Europa od Drugog svjetskog rata.

Dok se bori s katastrofalnom gospodarskom krizom, Grčka je uvučena u novu krizu nakon masovnog dolaska izbjeglica, većinom Sirijaca koji bježe pred građanskim ratom.

Neke međunarodne humanitarne agencije nisu zadovoljne odgovorom Atene na dolazak imigranata. UNHCR je priopćio prošli tjedan da je Grčka trebala pokazati više vodstva i preuzeti kontrolu nad situacijom.

 

  • Broj imigranata koji su došli u Grčku ove je godine premašio 160.000, trostruko više nego prošle godine, i grčke vlasti se više ne mogu nositi s tom situacijom.

 

“Ovo je zemlja primateljica i kao takva je obavezna imati infrastrukturu”, izjavila je Olga Gerovasili, glasnogovornica grčke odlazeće ljevičarske Sirizine vlade.

“Međutim, optužuju nas za stvari koje nismo imali vremena napraviti, ono što sve (prijašnje) vlade nisu učinile posljednjih godina”, rekla je ona za Alpha TV.

“To nije samo grčka tragedija, to je europska kriza”, rekao je Gauri van Gulik, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju. “Događa se pred očima kratkovidnih europskih čelnika kojima je veći prioritet osigurati granice nego pomoći preživjelima sukoba”, istaknuo je.

Komentiraj