Hina

G20 poziva na ‘slobodnu i pravednu’ trgovinu

Skupina G20 vodećih svjetskih gospodarskih sila pozvat će na “slobodnu i pravednu” trgovinu i pokušati udovoljiti zahtjevima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa glede trgovine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja predsjeda summitom G20 u Hamburgu, rekla je da većina čelnika na skupu vjeruje da “nam je potrebna slobodna ali i pravedna trgovina”.

Pregovori o tekstu završne izjave summita G20 pokazuju se “vrlo složenim”, a dužnosnici u razgovorima nastoje premostiti razlike između Trumpa i drugih čelnika G20 glede klimatskih promjena, rekla je Merkel.

Dodala je da takozvani službeni pregovarači do subote, kada summit završava, još imaju mnogo posla u dogovaranju završne izjave .

Njemačka kancelarka Angela Merkel podupire postojeće međunarodne trgovinske sporazume za koje Trump kaže da su nepravedni i prijeti da će iz njih izaći.

SAD su već prijetile carinskim sankcijama Kini zbog uvoza jeftinog čelika iz te zemlje te sankcijama Njemačkoj, kada je posrijedi automobilska industrija. Svojedobno je Trump zaprijetio da će zaustaviti “prodaju milijuna njemačkih automobila u SAD-u”.

Skupina G20 je usredotočivši se na terorističke aktivnosti na internetu, pojačala svoje napore u borbi protiv terorizma, rekla je, među ostalim, Merkel.

G20 planira pozvati pružatelje internetskih usluga da djeluju brzo na uklanjanju terorističkih sadržaja na njihovim internetskim platformama.

G20 planira akcije protiv izvora financiranja terorista a žurnost borbe protiv terorizma istaknut će njenim uključivanjem u završnu izjavu.

Merkel  je rekla  da članice skupine žele jasno reći kako “očekuju da se takve stvari brzo brišu” i dodala da je pitanje vremena i brzine važno kada je riječ o terorističkoj propagandi.

Nasilni prosvjedi počeli su, mđutim, zasjenjivati tijek summita. Tisuće prosvjednika protiv G20  u petak su pokušali prići hamburškoj koncertnoj dvorani Elphilharmonie, gdje bi se čelnici država i vlada trebali okupiti na koncertu.

Policija je rekla da je 6000 ljudi sudjelovalo u pokušaju prodora u zonu bez prosvjednika koju je policija uspostavila oko koncertne dvorane, a najmanje tisuću je lica pokrilo maskama što je nezakonito na prosvjedima u Njemačkoj.

Policija je uporabila vodene topove u nastojanju da obuzda prosvejdnike koji su razbijali prozore, palili automobile, i bacali boce, kamenje i druge predmete na policajce.

Merkel je nasilje osudila kao “neprihvatljivo” dodavši da “ima mnogo razumijevanja za mirne prosvjede, ali da nasilni prosvjedi ugrožavaju ljudske živote”.

Prosvjednici su ozlijedili najmanje 160 policajaca i prodrli u zatvorenu stanicu podzemne željeznice nastojeći preuzeti nadzor nad ulicama Hamburga tijekom summita.

Eskalacija nasilja navela je hamburšku policiju da pozove pojačanja iz ostalih dijelova Njemačke kako bi pomogli 15.000 policajaca koji već osiguravaju summit u tom njemačkom gradu.

Komentiraj