Dvije osobe blisko povezane s Larossijem Abballom, džihadistom koji je u ponedjeljak blizu Pariza ubio policajca i njegovu partnericu, optužene su u subotu navečer i smještene u pritvor u okviru istrage u tom novom napadu u Francuskoj u ime skupine Islamske države (IS).

Saad Rajraji (27) i Charaf-Din Aberouz (29) koji su privedeni u utorak ujutro, otprije su poznati francuskoj službi za suzbijanje terorizma. Zajedno s Abballom su u rujnu 2013. osuđeni za organiziranje slanja džihadista u Pakistan.

Pet dana nakon ubojstva dvoje policajaca, pariško državno odvjetništvo je pokrenulo istragu za “ubojstvo osoba koje su nositelji javne vlasti (…) i za pomaganje u ubojstvu” te za “nezakonito držanje malodobne osobe mlađe od 15 godina” u vezi s “terorističkim” pothvatom.

Rajraji i Aberouz su optuženi za “zločinačko terorističko udruživanje”, ali sudci za slučajeve terorizma nisu zasad podignuli optužnicu za izravno sudjelovanje u dvostrukom ubojstvu.

Abballa koji je priznao da je napao u ime IS-a, u ponedjeljak navečer je nožem izbo francuskog policajca Jean-Baptistea Salvainga i njegovu partnericu Jessicu Schneider u njihovu domu u Magnanvilleu, zapadno od Pariza, a zatim ga je ubila elitna policijska postrojba.

Komentiraj