Saša Zinaja//Tomislav Čuveljak//Damil Kalogjera

FOTO: TOMISLAV ČUVELJAK I DAMIL KALOGJERA: Zagreb kako ga vide dva poznata hrvatska fotografa

 

Tomislav Čuveljak i Damil Kalogjera zagrebački su fotografi koje generacijski dijele tek dvije godine. Na izložbi “Jedan grad, dva fotografa” u Foto galeriji KIC-a svaki je izložio šest fotografija o Zagrebu, gradu u kojemu su rođeni i gdje i danas žive i rade.

[quote_box_center]

  • Na izložbi “Jedan grad, dva fotografa” u Foto galeriji KIC-a svaki je izložio šest fotografija o Zagrebu, gradu u kojemu su rođeni i gdje i danas žive i rade.
  • Dva rukopisa, dva različita pogleda na jedan grad ipak imaju međusobnu poveznicu. Dijeleći fascinaciju Zagrebom, i Kalogjera i Čuveljak svojim objektivima duboko zalaze u intimistički svijet gradskog prostora.

[/quote_box_center]

Dva rukopisa, dva različita pogleda na jedan grad ipak imaju međusobnu poveznicu. Dijeleći fascinaciju Zagrebom, i Kalogjera i Čuveljak svojim objektivima duboko zalaze u intimistički svijet gradskog prostora.

U šetnji gradom od Novog Zagreba, Save, preko centra do Maksimira, Čuveljak uočava prizore koji su u ubrzanoj svakodnevici mnogima neprimjetni. Čuveljakove fotografije meditativna su posveta Zagrebu, fino tkanje autorovih snovitih slika. Damil Kalogjera fotografira prepoznatljive gradske lokacije, zagrebačkog Gornjeg grada, Dolca, stepenica kod uspinjače, krovova s kojih klizi snijeg… Autor je uronjen u detalj i sve se događa upravo u ovome trenutku, sve je sad i ovdje. Damil Kalogjera i Tomislav Čuveljak umjetnici su koji svojim fotografijama vole Zagreb i dostojanstvo njegovog urbaniteta, čuvajući ga tako od zaborava i konzumerističke devastacije u tranzicijskom društvu spektakla i estrade našeg vremena.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Avion ZG FOTO: Tomislav Cuveljak
Avion ZG
FOTO: Tomislav Cuveljak
Kuruza, nogomet i stanovanje FOTO: Tomislav Cuveljak
Kuruza, nogomet i stanovanje
FOTO: Tomislav Cuveljak
Zagreb Kip FOTO: Damil Kalogjera
Zagreb Kip
FOTO: Damil Kalogjera
Zagreb stepenice FOTO: Damil Kalogjera
Zagreb stepenice
FOTO: Damil Kalogjera
Zagreb vrabci FOTO: Damil Kalogjera
Zagreb vrabci
FOTO: Damil Kalogjera
Zagrljeno drvece i klupa FOTO: Tomislav Cuveljak
Zagrljeno drvece i klupa
FOTO: Tomislav Cuveljak

Komentiraj

Source:ANDREA GRGIĆ