FOTO: SPLIT SPOT FESTIVAL Izložba ‘Iz ruke’ režisera Žare Batinovića

Nacional

U sklopu ovogodišnjeg Split spot festivala, regionalnog festivala glazbenih video spotova, bit će postavljena izložba ‘Iz ruke’, režisera Žare Batinovića. Riječ je o fotografijama hrvatskih glazbenika, nastalih tijekom snimanja glazbenih spotova za brojne domaće izvođače.

Žare Batinović, rođen je u Splitu, gdje živi i radi. Poznat je po glazbenim spotovima koje počinje snimati 90-ih za Daleku obalu, Nenu Belana, a kasnije i Gibonnija, Olivera, TBF, Bajagu, Gorana Baru i Majke, Parni valjak i mnoge druge. Do danas je snimio više do 150 spotova.

“Nigdi na svitu nema ovakvih momenata u kojima san ja odrasta. Kamera Bolex. Na navijanje. Max dužina kadra oko 23 sekunde. Vječna štoperica u ruci kojom bi mirija dužinu snimljenog kadra radi štednje filma. Štedjelo se na svemu i prema svemu se odnosilo kao prema blagu. Po spotu san ima od 10 do 40 min filmske vrpce. Gotovo sva snimanja su napravljena s 2 čovika u ekipi. Snimatelj Boris Poljak i ja. Nema nikoga više. Ni pomoćnika. Ni šminke. Ni kostima. Ni starlete. Danas kad ovo gledan sam i ponosan i zbunjen. Ponosan što sam iz ovoga ostavio u nasljeđe vrhunske spotove. Spotove koji su mnogima nešto značili u nekom trenutku njihovih života… A zbunjen jer nikako ne mogu povezati kako sam išta uspio snimiti u uvjetima u kojima sam radio“, izjavio je Batinović.

Komentiraj