Gusarska bitka u Omišu, koja se već jedanaestu godinu za redom održava u gradskoj luci, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnih i centralnih ljetnih događanja na području Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske.

Ovaj jedinstveni događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću, temeljeći se na povijesnim činjenicama doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.

U Bitki svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih ‘Gusara’ i ‘Mlečana’, kao i pripadnika povijesnih postrojbi Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Trombunjera iz Dubrovnika i Uskoka s Klisa.

Program događanja:

14.08. – 20.08.2017. GUSARSKI GASTRO TJEDAN

Od 14.8 – 20.8.2017 u odabranim ugostiteljskim objektima u gradu Omišu traje i gusarski gastro tjedan

17.08.2017. DAN MALIH GUSARA, Plato Toreta, od 18:30

18:30 Toreta; Okupljanje malih gusara, zabava i gusarske igre za djecu
21:00 Plato iza Narodne knjižnice; Centar za kulturu – predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ ,Kazalište ”Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod i ”Emocionalna prtljaga”, Dramska družina Vis
22:30 Toreta, Koncert „Music talents“ – Teana Kovačević

Okupljanje malih gusara će započet upoznavanjem i dočekom pravih omiških gusara. Nakon toga slijede gusarske sportske igre pod vodstvom sportskog društva Sanus vita, a pridružit će nam se i Kliški uskoci koji će sve okupljene učiti gađanje mete pomoću luka i strijele. Akademska slikarica Vera Mekinić će svojim čarobnim kistom djecu preobraziti u prave gusare. Druženje će trajati do početka predstave ‘Ribar Palunko i njegova žena’ i ‘Emocionalna prtljaga’. Nakon predstave zabavite se s nama uz atraktivan koncert i nastup Music talents by Teana Kovačević.

18.08.2017. GUSARSKA BITKA , Gradska luka, od 19:30

19:30 Toreta; Mimohod vojnih postrojbi kroz grad
20:30 Gradska luka, Gusarska bitka
22:00 Toreta, Koncert

Organizator: Turistička zajednica Grada Omiša
Pokrovitelji: Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije , Hrvatska turistička zajednica

Sponzor: Studenac

Pozivamo vas da i vi uživate u ovom atraktivnom događaju kojeg svake godine prati više od 10 000 gledatelja! Nakon Bitke KPU Omiški gusari vas pozivaju na koncert na otvorenom.

Komentiraj