Dvije nove izvedbe romantične opere ‘Werther’ na programu HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

Nove izvedbe romantične opere ‘Werther’ autora Julesa Masseneta na programu su riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu 26. i u petak 28. listopada u 19.30 sati.

Na prvoj izvedbi, 26. listopada, u glavnim će ulogama debitirati solisti nove podjele, Marko Fortunato kao Werther, Wioletta Hebrowska kao Charlotte, Vanja Zelčić kao Sophie te Dario Bercich kao Albert. Na sljedećoj će izvedbi , u petak 28. listopada, uloge Werthera, Charlotte i Sophie ponovno pjevati solisti premijerne podjele: Aljaž Farasin, Ivana Srbljan i Anamarija Knego, dok će u ulozi Alberta ostati Dario Bercich. Publika će tako u dvije uzastopne izvedbe moći čuti, vidjeti i usporediti obje sjajne solističke podjele.

Moderno romantično uprizorenje režirao je majstor klasične operne režije Fabrizio Melano, veteran iz posljednjeg zlatnog doba newyorškog Metropolitana gdje je režirao i obnovio preko dvadeset opera i surađivao s najvećim opernim pjevačima druge polovice dvadesetog stoljeća, od Luciana Pavarottija i Placida Dominga do Renate Scotto i Jessye Norman. Iako je tijekom svoje duge i bogate karijere, ‘Werthera’ režirao već nekoliko puta, suradnju sa solistima u Rijeci izdvaja kao svoje najbolje iskustvo vezano uz ovaj operni naslov. On je ujedno i scenograf opere koju je u potpunosti rasteretio raskošnog dekora i usmjerio režiju na psihološki složene odnose glavnih likova.

Podsjetimo, premijera je 3. listopada oduševila publiku, ali i kritiku koja je izvedbu ocijenila najvišim ocjenama. “..Prodire duboko do srca gledatelja” ili “Emocije, u bujnoj glazbi i mladim, sjajnim izvođačima, dobile neku novu dimenziju i očarale riječku publiku”, potom “Svi su se istaknuli glasovnim i pjevačkim odlikama, i glumom” ili “Cijelim svojim nastupom postigli su ono što je najvažnije na sceni – vjerujući u svoje likove uvjerili su i nas u njih i mi smo im vjerovali”, samo su neki od citata iz kritika nakon premijerne izvedbe.

Gošća Wioletta Hebrowska čiju ćemo Charlotte prvi put čuti i vidjeti 26. listopada, Poljakinja s njemačkom adresom. Stalna je članica solističkog ansambla Kazališta u Lübecku (Njemačka). Njen operni repertoar uključuje uloge kao što su Oktavian (Kavalir s ružom), Komponist (Ariadne auf Naxo), Romeo (I Capuleti e I Montecchi), Idamante (Idomeneo), Dorabella (Cosi fan tutte), Hänsel (Ivica i Marica), Angelina (La Cenerentola), Marguerite (Faustovo prokletstvo), Brangäne (Tristan i Izolda), Maddalena (Rigoletto). Pojavljuje se i u nekoliko DVD produkcija kao što su Prsten Nibelunga (kao Grimgerde, Echo-Klassik-Award) i Falstaff (kao Meg Page s Berndom Weiklom u naslovnoj ulozi). Gostovala je i u nekoliko njemačkih opernih kuća kao što su primjerice Dortmund, Kaiserslautern, Bielefeld, Kazalište Osnabrück i dr.

Izvedbama će dirigirati maestro Matija Fortuna. U ostalim, manjim ulogama u obje će nove izvedbe ostati solisti premijerne podjele: Upravitelj je ponovno Slavko Sekulić, Schmidt je Sergej Kiselev, Johann je Robert Kolar, Brühlmann Davor Lešić, Kätchen je Ana Majdak, a u ulogama Upraviteljeve djece pojavit će se Dean Dodik, Domagoj Gunarić, Sergej Božić, Domagoj Stanišić, Debora Iskra i Leonarda Jelušić.

Komentiraj