EPA/JACEK TURCZYK

DUDA ‘Trumpov posjet Varšavi jača poljsku poziciju u EU’

Posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda.

Trump je u srijedu doputovao u Varšavu čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Vladimirom PUtinom.

Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera.

“Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji”, rekao je Duda na poljskom radiju.

Trump će biti posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i američki predsjednik bilateralno će se sastati na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima.

Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

U svom polusatnom govoru na varšavskom trgu Krasinski američki će predsjednik “predstaviti viziju, ne samo budućih odnosa s Europom, nego i budućnosti našeg transatlantskog saveza i njegove važnosti za sigurnost i napredak Amerike”, rekao je uoči turneje njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost genreal H.R. McMaster.

Očekuje se da će Trump dobiti toplu dobrodošlicu poljskih konzervativaca, s kojima često dijeli slična stajališta. Promatračima će biti zanimljiv i stav Trumpa prema čelnicima poljske stranke Pravo i pravda, koju oporba optužuje da slabi pravnu državu i ignorira europske vrijednosti.

S druge strane, zajednica židova u Poljskoj izrazila je u srijedu žaljenje što Trump tijekom svojega posjeta neće otići do Spomenika herojima varšavskog geta, kao što su činili njegovi prethodnici.

“Od pada komunizma 1989., svi predsjednici i potpredsjednici Amerike koji su bili u posjetu Varšavi odlazili su do Spomenika herojima geta. Duboko žalimo što predsjednik Trump.. prekida s tom poštovanja vrijednom tradicijom”, rekli su u izjavi čelnici poljske židovske zajednice . “Nadamo se da taj nedostatak poštovanja ne odražava stajališta i osjećaje američkog naroda”, dodali su.

Nakon posjeta Poljskoj, Trump odlazi na summit G20 koji se u petak i subotu održava u Hamburgu.

Komentiraj