Španjolski zastupnici održat će u petak drugi krug glasanja o povjerenju vršitelju dužnosti premijera Marianu Rajoyu nakon što u prvom nije uspio dobiti potporu za drugi premijerski mandat.

Rajoyu, koji je na čelu Narodne stranke (PP) desnog centra, u ovome krugu glasanja potrebna je samo obična većina za formiranje manjinske vlade predvođene PP-om budući da se zastupnici mogu suzdržati od glasanja.

U prvome krugu u srijedu dobio je potporu 170 od 350 zastupnika te mu je nedostajalo šest glasova za potrebnu apsolutnu većinu i sastavljanje nove vlade. Dobio je glasove konzervativaca i liberala iz male stranke Građani (Ciudadanos) te regionalne stranke s Kanarskih otoka. Potporu su mu uskratili socijalisti (PSOE), savez Unidos Podemos koji se oštro protivi politici strogih mjera štednje te regionalne stranke iz Baskije i Katalonije.

Izgubi li na drugom glasanju tada će dobiti još dva mjeseca da pokuša oformiti vladu. Ako mu to ne uspije, Španjolska će morati na nove izbore, što bi bili treći parlamentarni izbori u samo godinu dana.

Rajoy će u petak pokušati ishoditi suzdržanost socijalista, no socijalistički čelnik Pedro Sanchez neprestano ponavlja da se stajalište stranke ne mijenja i da ono glasi “ne” za drugu Rajoyovu vladu.

PSOE mu predbacuje strogu politiku štednje i tereti ga za korupciju.

Ni nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2015. niti u lipnju 2016. stranke se nisu uspjele dogovoriti i nije bilo napretka u formiranju vlade.

Komentiraj