Drugi čovjek Vatikana u posjetu Moskvi razgovarat će o Siriji i Ukrajini

EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Drugi čovjek Vatikana Pietro Parolin u ponedjeljak je, prvoga dana posjeta Rusiji gdje će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom i patrijarhom Kirilom, razgovarao o stanju u Siriji i u Ukrajini s visokim predstavnikom ruske Pravoslavne crkve.

Monsinjor Parolin razgovarao je s mitropolitom Hilarionom, voditeljem službe za vanjske poslove ruske Pravoslavne crkve. Dvojica crkvenih velikodostojnika “istaknula su podudarnost u stajalištima kada je posrijedi uspostavljanje mira u Siriji”, rekao je glasnogovornik Ruske crkve Aleksej Dikaret, a prenio Tass.

“Istaknuto je da će uspostavljanje mira u Siriji ponovno biti moguće tek nakon odlaska svih boraca s okupiranih područja”, kazao je.

Parolin je pozdravio povratak kršćana na teritorije koje je pod kontrolom držala Islamska država, no izrazio je zabrinutost zbog humanitarne situacije u Siriji.

Kada je posrijedi pitanje Ukrajine, mitropolit Hilarionom je pozdravio stajalište Vatikana, koji je izrazio zabrinutost zbog plana zakona kojim bi se imenovanje mitropolita i biskupa uvjetovalo dogovorom s vlastima u Kijevu.

Monsinjor Parolin bi u srijedu trebao razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, a u utorak je predviđen njegov sastanak sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim i patrijarhom ruske Pravoslavne crkve Kirilom.

Komentiraj