‘Dolaskom Vučića sve su češće prijetnje smrću novinarima’

Dragan Gojić

Nedim Sejdinović, predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za Nacional opisuje stanje medija u Srbiji za koje tvrdi da su najčešće nacionalistički i proruski, o prijetnjama koje doživljava svakodnevno i Vučićevoj vladi koja stvara nestabilnost u zemljama bivše Jugoslavije

Definitivno nije ugodno kada vam konstantno prijete, iako čovjek s vremenom na to ogugla. Političari su u tom smislu zaštićeniji od novinara, jer novinari žive skromno, voze se javnim prijevozom i slično. Recimo, ja se svakodnevno, neprestano, za razliku od njih, susrećem s tzv. običnim građanima i često primijetim poglede pune mržnje. S jedne strane, takvo stanje sputava, dok s druge strane ono budi određeni prkos, nadu i dodatnu hrabrost, nešto što čovjek ponekad i ne zna da ima u sebi”, započinje razgovor za Nacional Nedim Sejdinović, glavni i odgovorni urednik portala Autonomija.

Novinarstvom se bavi od 1992., a od 2012. do 2016. je bio predsjednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Redovito mu prijete putem društvenih mreža, no u najnovijem slučaju prijeteće poruke upućene su anonimnim pismom poslanim NDNV-u. U poruci ga se pozvalo na davanje ostavke ako ne želi s Dinkom Gruhonjićem, programskim direktorom NDNV-a, “plivati Dunavom”. Takav oblik prijetnji oštro je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BHnovinari, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj