Saborski zastupnik HDS-a Goran Dodig podsjetio je u srijedu u Saboru da je 1971. u današnjem tjednu počelo hapšenje zagrebačkih studenata, prvih žrtava Hrvatskog proljeća, političkog pokreta koji je imao za cilj veću autonomiju Hrvatske u tadašnjoj SFRJ.

Danas smo u tjednu u kojem je ’71. počelo hapšenje zagrebačkih studenta. U tjedan dana uhićeno ih je preko 2.000, to su prve žrtve Hrvatskog proljeća, istaknuo je Dodig, i sam istaknuti ‘proljećar’.

Studentima su, osim što su zatvarani, bila oduzeta i građanska prava, stradale su im obitelji, rekao je i podsjetio zbog kakvih su izjava i stavova studenti stradavali.

“Danas o tim našim zatorima govore oni koji su nas hapsili”, poručio je Dodig.

Naglasio je kako Hrvatski sabor nema samo funkciju donositi zakone, nego i slati poruke. Živimo u društvu u kojem se istina da iskriviti, zanijekati, izmanipulirati javnost, a to dovodi do ozbiljnih problema u društvu, dodao je.

Pernar: Legalizirajmo marihuanu

Ivan Pernar iz Živog zida, predstavljajući se kao zastupnik prvenstveno mlađih, pozvao je na legalizaciju marihuane.

Mnogi bi mladi htjeli da se legalizira, jer zbog toga što je konzumiraju izloženi su političkom progonu, rekao je Pernar i tvrdnju o političkom progonu objasnio time da politika odlučuje hoće li marihuana biti legalizirana ili ne.

“Kad bi Hrvatska legalizirala marihuanu, postala bi prijestolnica turizma kao Nizozemska, imali bi više deviza, deficit bi bio manji”, ustvrdio je, uvjeravajući da bi legalizacija konoplje pomogla i domaćim poljoprivrednicima i turizmu.

“Legalizacija bi dovela do renesanse naše poljoprivrede, turizma, mnogi bi ljudi bili veseliji, mi smo zapravo tmurna zemlja”, ustrajava Pernar.

Najavio je da će njegova stranka u proceduru poslati zakon o legalizaciji marihuane, te izrazio nadu da će ga Sabor prihvatiti. Nadam se da će Sabor imati srca za te mlade ljude, nije u redu da žive u strahu, kazao je Pernar.

“Nedavno sam bio s grupom koja je pušila marihuanu, tresli su se i kažu: Ivane, što ako nas uhvate”, naveo je zastupnik Živog zida.

Komentiraj