Docent Hrvoje Klasić je antifašist novog kova

Vijenci i kaktusi

Nadamo se da je autor dokumentarnog filma ‘Nedjelja, trinaesti’ bio kažnjen stvarno velikim računom za struju, jer mu nije uspjelo unijeti ni metaforični trak svjetla u veliki mrak događaja kojim se pokušao baviti.

NEDJELJA, 13.

Srijeda, HRT 1, 20.06

Dokumentarni film u dva dijela zove se “Nedjelja, trinaesti”. Naslov se odnosi na dan u svibnju 1990., kada je u općem neredu na zagrebačkom stadionu nogometašZvonimir Boban digao nogu na dotad svetu narodnu miliciju. O tom događaju svi znamo sve, naročito muški, pa se od filma Igora Grahovca očekivalo nešto novo – a dobili smo ništa. “Nedjelja, 13.” je klica HRT-ova gnjilog krumpira, nikla u tradiciji TV dokumentarizma koja umjesto suvislo ispričane priče nudi neprekinuti niz izjava kojekakvih jarko osvijetljenih aktera snimanih na crnoj pozadini. Nadamo se da je autor bio kažnjen stvarno velikim računom za struju, jer mu nije uspjelo unijeti metaforični trak svjetla u veliki mrak događaja kojim se pokušao baviti. Sterilna gnjavaža umjesto punokrvnog i dobro pripremljenog dokumentarca – to je ono što HRT najviše voli kupovati od pouzdanih autora. Dobro poznatim HRT-ovim postupkom miješanja načela “ne bi se štel mešati” i narodne lukavosti, kojim je spravljen “Nedjelja, 13.“, HRT-ov g. Grahovac uspio je zametnuti ono osnovno: nerede je organizirala UDBA.

REGIONALNI DNEVNIK

Petak, HRT 2, 16.00

Odlična reporterka Perina Pribilović obavijestila je javnost da rijekom Krkom kroz Knin ponovo teku naftne mrlje. Jezive crne mrlje, blago razrijeđene bistrom vodom zakonom zaštićene Krke, snimio je Siniša Martinović, montirao Jasmin Bećirević. Reporterka Pribilović razgovarala je s predstavnicom ekološke udruge iz Knina i s nadležnim lokalnim službenikom. I njih dvije i on objasnili su da je popustio nasip na bari oko otpadne vode iz tvornice (vijaka) u vlasništvu poduzeća DIV d.o.o. Nafta, ili koji već vrag, po ne zna se koji put potekla je u rječicu Orašnicu koja je pritoka Krke. Gđa Inga Kukolj, tajnica ekološke udruge “Krka”, sa sjedištem u Kninu, javno se zapitala zašto zagađivaču, ni nakon uzastopnih prekršaja, nije zabranjen rad. ‘’Znam da su radna mjesta važna, ali…’’, dodala je gđa Kukolj na kraju svojeg izlaganja. Urednica i voditeljica Katja Kušec savršeno profesionalno je na prvom mjestu svoje “Regionalne kronike” objavila suvislu priču reporterke Perine Pribilović. Hoćemo gđu Katju Kušec u Dnevnik!

DNEVNIK

Petak, HRT 1, 19.30

Incident s naftnim mrljama u rijeci Krki, zbog kojeg bi se trebalo tresti naše po zlu čuveno Ministarstvo zaštite okoliša (i cijela Hrvatska), objavljen je u dužini od dvadeset sekundi. Stariji gledatelji jedva su stigli pročitati ime reporterke (Perina Pribilović), a već se prešlo na zanimljivije i važnije događaje. Onima koji iz opravdanih razloga nisu shvatili prethodnu rečenicu nudimo prijevod: nije bilo ničeg ni važnijeg ni zanimljivijeg. Bila je i ostala samo sramota da se Dnevnik uređuje toliko loše.

PRIJENOS MISE NA BLEIBURGU

Subota, HRT 1, 11.58

I slika i ton (uvaženi komentator Dragutin Siladi) bili su besprijekorni i to puna tri sata na Prvom programu. Ova programska počast zaslužuje dostojan revanš organizatora: iduće godine na Bleiburgu neka govori i predstavnik pravoslavne crkve. Govor nadbiskupa Bozanića i Aziz Efendije Hasanovića, bez drugih svećenika i drugih vjera, propust je Počasnog blajburškog voda čiji pripadnici znaju da su na poprištu ovog komunističkog zločina stradali i drugi.

NEDJELJOM U 2

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Gostovao je povjesničar Hrvoje Klasić. Riječ koja označava njegovo zanimanje trebala bi biti u navodnicima, jer o razini njegove znanstvene aparature dovoljno govori to da je voditelj Stanković ispao razumniji i tolerantniji od svojeg čudnog gosta kojemu su znanstveni autoriteti koje preporučuje studentima Mile Kekin, Sejo Sexon i Ivica Olić. Tragikomični dr. Hrvoje Klasić je, usprkos voditeljevim argumentima zdravog razuma i kakve-takve opće kulture, ostao pri tvrdnji da Tito nije bio diktator, nego da je bio autokrat i autoritaran. Likvidiranje desetaka tisuća osoba na Bleiburgu, bez ikakvog suda i presude, ovaj antifašist novog kova obrazložio je tezom koju danas ne isporučuje čak ni manufaktura “Goldstein i sin”: nisu svi ubijeni bili baš sasvim nevini.

Kad bi bilo moguće, bilo bi dobro zaboraviti da je aktualni docent Klasić bivši predsjednik Foruma mladih SDP-a i sadašnji docent na Odsjeku za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predavač na privatnom veleučilištu VERN, navodno i na zagrebačkoj Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković“. Čovjek je razgranao svoju djelatnost. Bilo bi lijepo da se odmori bar od posla na Filozofskom fakultetu. Ipak je to, nasrtajima usprkos, znanstvena ustanova.

VODA

Nedjelja, HRT 1, 21.29

Užasniji od poplave kojom se bavi je ovaj film nemuštog naslova. Kao scenaristica, redateljica i slobodna novinarka potpisana je gđa Anka Bilić Keserović. Njen stvaralački postupak odaje neuništiv senzibilitet osobe koja je dugo bila zaposlenik HRT-a: njoj se fućka za poplavljene. Da joj je stalo do stvarnih razloga patnje svih stanovnika Gunje, Rajevog Sela itd.,, gđa Bilić Keserović ne bi, u najboljoj novijoj tradiciji svoje bivše ustanove (a možda i buduće, pa zaslužila je) sve prepustila montažerima koji su fizički spojili jednosatnu gomilu izjava. Najniže se palo u trenucima kad se riječ davala političarima. U sat vremena ni jednom se nije čula riječ autorice (scenaristice, redateljice i slobodne novinarke) koja je jako precijenila fizičke i intelektualne mogućnosti TV gledatelja. Nitko ne može sat vremena gledati jedno te isto i nitko ne može pogoditi što se zapravo događa: poplava, politička reklama ili nešto treće. Glasujmo za treće.

Komentiraj