Fah

DAVID MUNDELL: Britanija će napustiti jedinstveno tržište

Britanska odluka da napusti Europsku uniju značiti će ujedno i napuštanje jedinstvenog tržišta, rekao je jedan od ministara u kabinetu premijerke Therese May u četvrtak.

“Ako napuštamo EU, napuštamo jedinstveno tržište”, rekao je državni tajnik za Škotsku David Mundell škotskim parlamentarcima na posebnom saslušanju o posljedicama britanske odluke da napusti EU.

Posljedice britanskog izlaska kada se radi o pristupu jedinstvenom tržištu, ostale su nejasne. Poslovni i financijski sektor strahuje da će ekonomija pretrptjeti gubitke ako izgubi nesputani pristup jedinstvenom tržištu te da bi u tom slučaju došlo do pada vrijednosti funte.

Mundellovi komentari dotiču jedno od najvećih nepoznanica nakon referenduma u lipnju EU – koju vrstu trgovinskih odnosa Britanija želi sa svojim najvećim ekonomskim partnerom.

Dosad je May govorila da želi dogovor koji bi omogućio Britaniji da zaustavi slobodan ulazak europskim državljanima u zemlju, što je zahhtjev za koji mnogi u EU smatraju da će onemogućiti puni pristup jedinstvenom tržištu.

May je ovaj tjedan rekla pred parlamentom da je pristup jedinstvenom tržištu važan, ali nije rekla koji bi oblik taj pristup imao.

Odnosi između Engleske i Škotske u stoljećima staroj uniji napeti su nakon rezultata lipanjskog referenduma jer je Škotska glasala za ostanak a Engleska za izlazak iz EU-a.

Škotska želi da slobodno kretanje roba i usluga bude središnji zahtjev u pregovorima koji će odrediti nove odnose Britanije s blokom.

Nicola Sturgeon, čelnica škotske poluautonomne vlade, pozvala je na dogovor širom Britanije u cilju potpore članstvu u jedinstvenom tržištu, te naglasila da će jedna od opcija biti novi referendum o neovisnosti Škotske ako se škotske veze s EU-om ne potvrde u okviru dogovora o Brexitu.

Komentiraj