Damir Lončar, dugogodišnji član glumačkog ansambla zagrebačkoga Gradskog kazališta Komedija, predat će kandidaturu za ravnatelja tog kazališta, potvrdio je za Nacional. Iako je i ranije o tome razmišljao, 55-godišnji glumac iz Osijeka koji je u Komediji zaposlen od 1. veljače 1994. godine, kaže da odluka o kandidaturi nije bila jednostavna, no za njenu krajnju definiciju zaslužni su između ostalog i kolege glumci koji mu daju ogromnu podršku..

Stoga je Damir Lončar zasad drugi kandidat za ravnatelja tog kazališta, s obzirom na to da će i trenutačni v.d. ravnatelja Komedije, glumac Adam Končić, također predati svoju kandidaturu Kazališnom vijeću. Procedura je takva da Kazališno vijeće u sastavu od petero članova do 22. travnja mora raspisati natječaj za imenovanje novog ravnatelja. Nakon toga potencijalni kandidati imaju 30 dana za izradu programa, a nakon što Kazališno vijeće pregleda svu dokumentaciju i predložene programe, Gradskoj skupštini predlaže jednog kandidata za novu funkciju.

Do izbora za novog ravnatelja Komedije došlo je zbog toga jer je dosadašnji ravnatelj Komedije Niko Pavlović, koji je na toj poziciji bio dugih 27 godina, razriješen dužnosti ravnatelja nakon što je Kazališno vijeće tog kazališta, na čelu kojeg je dr.sc. Ivica Prlender, većinom glasova odlučilo da je smjena opravdana zbog velikog duga od pet i pol milijuna kuna. Budući da je Damir Lončar ujedno i član Kazališnog vijeća, on će na svoju funkciju u tom Vijeću dati ostavku, najavio je Nacionalu.

Damir Lončar rođen je 1961. godine u Osijeku, od 1980. je bio član HNK u Osijeku, gdje je neko vrijeme pred Domovinski rat bio i ravnatelj Drame tog kazališta. U Komediji je u angažmanu više od 22 godine gdje je odigrao mnoštvo uloga, poglavito glavnih, no imao i velik broj zapaženih režija. Radio je kao nastavnik glume na područnom odjeljenju zagrebačke Akademije u Osijeku i na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a dobitnik je brojnih nagarda, od kojih dviju Nagrada hrvatskog glumišta.

Kako vidi Komediju i koji su mu planovi koje će realizirati ukoliko ga Kazališno vijeće predloži, a Gradska skupština potvrdi za ravnatelja, rekao je za Nacional.

“Ekonomska situacija je teška a mi kao gradsko kazalište to itekako osjećamo i moramo se prilagoditi novim uvjetima. Problemi postoje, dug od pet i pol milijuna kuna je velik i mora se početi rješavati. Postojeći dug Komedije treba riješiti sanacijskim planom, kojega vlasnik kazališta, dakle Grad Zagreb, treba donijeti što prije kako bi budući ravnatelj, tko god on bio, mogao krenuti u svoj mandat u koliko-toliko normalnim uvjetima. Komedija je svojim repertoarom i produkcijom već daleko nadrasla gradsko kazalište, pa i hrvatsko, te je postala regionalno važan kazališni čimbenik a glazbeni dio programa nešto što nas izdvaja od drugih kazališta. Stoga je potrebno nastaviti dizati Komediju”, kaže Damir Lončar.

S obzirom na to da je opereta u posljednje vrijeme pomalo zapostavljen žanr u Komediji, Lončar kaže da je jedan od njegovih planova vratiti operetu na daske Komedije, iako će se i u tom dijelu programa morati štedjeti. Naravno, mjuzikl nećemo zaboraviti, ni domaći, niti strani. Osnovni kriterij kod izbora domaćeg mjuzikla mora biti kvaliteta. Dramski program, koji Komedija isto tako desetljećima njeguje, treba nastaviti raditi iako će on, ako ga Kazališno vijeće predloži Gradskoj skupštini, inzistirati na tome da se na pozornicu postavi neki novi hrvatski komediografski naslov.

“Nekoć je netko rekao ‘ako želiš reći nešto ozbiljno, piši komediju’. Prema tome, komedija je vrlo zahtjevna forma koju ne može pisati svatko. Ali pisci poput Gorana Tribusona ili Mate Matišića, primjerice, mogu biti ohrabreni da napišu neku recentnu komediju koja možda već negdje čuči u njima, pa joj treba samo još mali impuls da zaživi, da napokon dobijemo i novu hrvatsku komediju.  Želim na repertoaru Komedije novi hrvatski tekst!”, kaže Lončar koji u glumačkim krugovima u Komediji uživa vrlo veliko povjerenje i autoritet. Rad u ansamblu i kao glumac, ali i redatelj mnogih Komedijinih hitova kao što su “Dobri vojak Švejk”, “Cigle svete Elizabete” ili “Terapija, Terapija!”, velika su prednost za njega kao mogućeg budućeg ravnatelja, smatra Damir Lončar.

“Rad na predstavi znači živjeti s glumcima, s kolegama, predstava je živi organizam koji se mijenja i na te promjene i nepredviđene situacije morate reagirati brzo. Ja sam u takvim situacijama dobar, reagiram na vrijeme i na pravi način, pa su se tako glumci već navikli da zovu upravo mene kad treba ‘ugasiti neki požar’. Zbog toga sam sretan i zadovoljan jer je jako važno raditi s dobrim kolegama koje poznajem i za koje znam koliko mogu i što mogu u svakom trenutku”, tvrdi Lončar koji, nakon što preda kandidaturu za ravnatelja Komedije, ima rok od 30 dana za sastavljanja četverogodišnjeg programa kazališta koje želi voditi.

Komentiraj