pixabay

Crnoj Gori stiže pomoć iz zraka u gašenju požara

Crna Gora bi u utorak navečer i u srijedu tijekom dana trebala dobiti pomoć iz Ukrajine, Bugarske, Izraela i Švicarske u gašenju požara na temelju zahtjeva vlade u Podgorici za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, priopćili su u utorak navečer iz Direktorata za izvanredne situacije crnogorskog Ministarstva unutarnjih poslova(MUP).

Ukrajinski protupožarni zrakoplov AN 32P, kapaciteta osam tisuća litara vode, trebao bi u utorak navečer sletjeti na tivatsku zračnu luku, a mještani se nadaju da će, dok mu bude dopuštala vidljivost, upjeti baciti jednu ili dvije “vodene bombe” kako bi se bar donekle relaksirala ozbiljna situacija na ogromnoj požarnoj fronti na tom dijelu Crnogorskog primorja.

Kako je najavljeno, u srijedu se očekuje dolazak švicarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je dvije tisuće litara vode.

U najavi su još helikopter MI 17 iz Bugarske, kapaciteta dvije tisuće litara vode, i protupožarni zrakoplov Air Tractor iz Izraela, kapaciteta tri tisuće litara vode, koji bi bili operativni idućih dana.
Direktorat je priopćio da skoro da nema niti jedne općine u srednjem i južnom dijelu Crne Gore u kojoj nije aktivno na desetine požara.
„U općinama Tivat i Herceg Novi aktivni požari su duž puta Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizontima i na Debelom brijegu ka Prijevoru“, precizirali su iz Direktorata.

Komentiraj