Crnadak nazvao Dodikove napade na američku veleposlanicu ‘nerazumnim’

HINA/ TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / ua

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbacio je u četvrtak kao nerazumne pozive predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da se američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormack otkaže gostoprimstvo zbog uvođenja sankcija Dodiku.

Crnadak je istaknuo da SAD nije neprijatelj RS-a ni srpskog naroda i da će se suradnja vlasti BiH s Washingtonom nastaviti na temeljima koje je postavio Daytonski sporazum.

“Sankcije je uvela američka vlada odnosno State Department, a ne američko veleposlanstvo”, kazao je Crnadak na konferenciji za novinare u Bijeljini nakon što ga je Dodik dan ranije pozvao da veleposlanicu proglasi nepoželjnom osobom u BiH.

Za Dodika je američka veleposlanica glavni krivac zbog kojega se on našao na “crnoj listi” osoba kojima je u SAD zamrznuta imovina, a svim američkim građanima zabranjeno da s njim posluju.

Crnadak je istaknuo kako Dodik ne zna proceduru jer nekog diplomata nepoželjnim može proglasiti samo Predsjedništvo BiH, a predsjedatelj državnog vrha Mladen Ivanić u srijedu je jasno poručio kako se to neće dogoditi.

“Ove sankcije odnose se samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog osobnog odnosa s američkom administracijom s kojom on igra dugogodišnju igru živaca”, kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije.

Komentiraj