Britanski premijer David Cameron odao je u četvrtak počast kraljici Elizabeti II., nazvavši je “čvrstom stijenom”, na dan kada najdugovječnija vladarica navršava 90 godina.

“Cijela zemlja želi danas kraljici čestitati rođendan”, napisao je Cameron na Twitteru, uoči službene svečanosti u parlamentu kasnije u četvrtak. “Ona je čvrsta stijena naše nacije”, istaknuo je.

Velika Britanija će od Londona do Falklanda proslaviti rođendan Elizabete II., najdugovječnije britanske kraljice i po godinama života i po godinama na tronu.

Iako je rođendane navikla slaviti privatno, ove će godine to biti malo drugačije. U četvrtak će u dvorcu Windsoru primiti rođendansku tortu od naranče koju je pripremila Nadiya Jamir Hussain, pobjednica britanskoga kulinarskog showa.

Tijekom dana Cameron će joj odati počast u parlamentu, a i topovi će zapucati u Londonu u njezinu čast. Navečer će joj na privatnoj svečanoj večeri rođendan čestitati njezina obitelj, dok će je u petak posjetiti američki predsjednik Barack Obama.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. travnja 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. veljače 1952. u dobi od 25 godina. Prošle je godine, 9. rujna, po duljini boravka na prijestolju nadmašila svoju praprabaku Viktoriju (1837.-1901.) koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana. S princom Phillipom u braku je 68 godina.

Komentiraj