CERAR: ‘Potrebno je pomoći državama na migracijskoj ruti’

FaH

Europskoj uniji potrebna je zajednička imigracijska politika, pri čemu je potrebno zaštititi Schengenski prostor, ali i vanjske granice EU-a od ilegalnih migracija, te pomoći stabilizirati države u europskom susjedstvu, rekao je u subotu slovenski premijer Miro Cerar.

Govoreći o slovenskom iskustvu, Cerar je kazao da je migracijska kriza pokazala izuzetnu važnost zajedničkog nastupa i imigracijske politike, pri čemu je potrebno naći “zajednički europski odgovor” na takve izazove.
“Ukoliko ne dođe do učinkovite zaštite vanjskih granica i zaštite Schengenskog prostora, izazvat će se spirala postavljanja kontrola na nacionalnim granicama i propast će sve što smo postigli do sada”, rekao je Cerar u Bruggeu u Belgiji sudionicima konferencije mladih o budućnosti Europe na Europskom koledžu.
“Sve dok ne pronađemo učinkovito i zajedničko, dugoročno rješenje pitanja imigracije, sve dotle se nećemo moći koncentrirati na važne mjere za poticanje rasta i razvitka, osiguranje radnih mjesta i investicija”, kazao je Cerar, dodavši da je potrebno pomoći državama na migracijskoj ruti ali i u stabilizaciji regija u sukobu u europskom susjedstvu.
“Bez obzira na to kako će čvrsta biti vanjska granica Europe, neće biti mira sve dok ne osiguramo stabilnost u državama odakle dolaze migrantski tokovi”, istaknuo je Cerar.

Prema njegovim riječima, EU se susreće s najvećim izazovima u svojoj povijesti koji je potkopavaju.
“Došli smo do točke kad moramo povratiti povjerenje i vratiti se korijenima iz kojih je EU izrasla”, kazao je Cerar, istaknuvši da se je potrebno vratiti  vladavini prava, slobodi, demokraciji i ljudskim pravima i slobodama, a zaustaviti porast “otrovnog populizma”.

Komentiraj