Saša Zinaja

Cedevita stvara najbolju mladu petorku

Angažiranjem Ivice Zubca košarkaški klub Cedevita nastavio je kupovati najbolje mlade košarkaše koji bi za koju godinu trebali postati reprezentativci i najbolji igrači kluba čiji je glavni sponzor ambiciozni Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe

Dva su događaja prošlog tjedna obilježila košarkaški klub Cedevitu. Prvi je pobjeda nad turskim klubom Darüşşafakom u drugom krugu košarkaške Lige prvaka, kojom su još jednom dokazali da u svojoj prvoj sezoni u Euroligi nisu i neće biti vreća za napucavanje. Drugi je potpisivanje ugovora s 18-godišnjim Ivicom Zubcem, donedavnim košarkašem Cibone koji je zbog financijskih dugovanja i nezadovoljstva statusom napustio matični klub. Tako Cedevita radi ono što rade mnogi veliki europski košarkaški klubovi – stvara bazu izvrsnih mladih igrača koji će za koju godinu biti članovi prve petorke tima te će, kako se najavljuje, neke od njih birati i na NBA draftu. Osim Zubca, radi se o 18-godišnjem Lovru Mazalinu, 16-godišnjem Džananu Musi, 20-godišnjem Karlu Žganecu i 19-godišnjem Marku Arapoviću.

PROTIVNICI CEDEVITE vjerojatno će uočiti da ni jedan od petorice košarkaša nije odrastao u klubu, nego su svi dovedeni iz drugih klubova, Zubac, Mazalin i Arapović iz Cibone, Žganec iz Zagreba, a Musa iz sarajevskog kluba Koš. S jedne strane, Cedevita je tek prije tri godine otvorila svoj dom košarke na Zagrebačkom velesajmu i nije bilo vremena da se iz široke baze dječaka istaknu oni najnadareniji. S druge strane, Real Madrid je iz Olimpije prije tri godine doveo tada 13-godišnjeg Luku Dončića, vršnjaka Džanana Muse, a Crnogorca Nikolu Mirotića doveli su kada je imao 14 godina, čak je dobio i španjolsko državljanstvo, što pokazuje kako Cedevita samo igra po onim pravilima koje su uspostavili veliki klubovi. Uostalom, Musa je bio blizu potpisivanja ugovora s grčkim Olympiakosom, ali kada je stigla službena ponuda, u njoj nije bilo onih elemenata koji su usmeno dogovarani, pa se odlučio za Cedevitu.

Upravo se smatra da je Musa, pored Dončića, najbolji europski košarkaš koji je rođen 1999. godine. Prošle godine Bosna i Hercegovina postala je košarkaški prvak Europe na prvenstvu do 16 godina, a upravo je Musa bio najbolji igrač turnira s 23 koša, 6,3 skoka i 3,3 asistencije. Samo u finalu, kada je BiH pobijedila Litvu, Musa je postigao 33 koša, uz osam skokova i sedam asistencija. Zanimljivo je to da reprezentacija BIH gotovo nije otišla na to prvenstvo Europe jer nisu uplatili kotizaciju od 10 tisuća eura. FIBA im je tada dopustila da naknadno uplate novac, da bi ih nakon pobjede nad Njemačkom u četvrtfinalu obavijestili da imaju 48 sati za uplatu, inače će ih suspendirati s prvenstva.

DRAMA JE OKONČANA tako što je izvjesni vlasnik trgovačkog centra u Vitezu uplatio traženi iznos. Već tada je Musa bio košarkaš Cedevite jer je potpisao ugovor u prosincu 2014., a i rekao je da je odbio Olympiakos i prihvatio ponudu Cedevite zato što je vezan za roditelje i da će mu boravkom u Zagrebu majka biti puno bliže, s obzirom na to da je rođen u Bihaću. Nije samo odbio ponudu Olympiakosa, nego i turskog Fenerbahçea koji je, osim velike odštete i dobrog ugovora, ponudio i posao Musinim roditeljima u Turskoj. Međutim, sve to uvjetovali su zahtjevom da Musa prihvati tursko državljanstvo i igra za tursku reprezentaciju, što je obitelj Musa odbila i izjavila da će njihov sin igrati za Bosnu i Hercegovinu i nijednu drugu zemlju. Da se radi o iznimno ambicioznom košarkašu, potvrđuje i njegova nedavna izjava: “Da se ne lažemo, Cedevita je moja prolazna stanica. Tu sam trenutno i dajem maksimum, ali to je tek početak mog puta. Moj život je košarka i za nekoliko godina namjeravam postati najbolji igrač svijeta. Vjerujem da ću do svoje 20. godine biti tamo gdje su u ovom trenutku LeBron James i Kobe Bryant. Potencijal je tu, sve ostalo zavisi od mog truda i zalaganja.”

  • DŽANANU MUSI turski Fenerbahce nudio je ugovor a njegovim roditeljima posao, ali uz uvjet da njihov sin uzme tursko državljanstvo i igra za tursku reprezentaciju, što je obitelj odbila

I dok je Musa osvojio zlato na europskom prvenstvu u kategoriji do 16 godina, Zubac i Arapović prošlog ljeta bili su dio reprezentacije do 19 godina koja je na svjetskom prvenstvu osvojila srebro, nakon što je poražena od Amerikanaca i to u produžetku. U toj je reprezentaciji trebao biti i Mazalin, ali se ozlijedio i nije nastupio. Sva trojica nekadašnji su igrači Cibone, a prvi je iz tog kluba u Cedevitu prešao Mazalin, u srpnju 2013. Tog ljeta on i Arapović bili su najbolji igrači hrvatske reprezentacije na europskom prvenstvu do 16 godina, čak je na utakmici protiv Turske Mazalin postigao 44 koša. Iako je Cibona tada planirala priključiti Mazalina prvoj momčadi, on je s roditeljima zaključio da je najbolje da prijeđe u Cedevitu, s time da je klub platio Ciboni smiješnu odštetu od 20 tisuća eura. Treba spomenuti i da je Mazalinova djevojka kći Emila Tedeschija, vlasnika Cedevite, a u sportskom svijetu poznato je da djevojke sportaša imaju velik utjecaj na svoje partnere pri donošenju važnih odluka.

NJEGOV PARTNER IZ REPREZENTACIJE Marko Arapović sin je poznatog košarkaša i hrvatskog reprezentativca Franje Arapovića koji je ljetos iz Cibone prešao u Cedevitu zbog loše financijske i organizacijske situacije u klubu. Obitelj Arapović nije vjerovala u plan o oporavku Cibone koji je ponudio Aleksandar Petrović, u tom trenutku predsjednik kluba. A Marko Arapović je u to vrijeme došao sa svjetskog prvenstva do 19 godina, na kojem je imao prosjek od 15 koševa i 10 skokova po utakmici. “Nisam se više vidio tamo. Ne znam što će biti s klubom, ne znam što će se dogoditi, a i nisam više želio slušati obećanja o tome koliko ću priliku dobiti jer se nijednom nije dogodilo ono što mi je obećano. Osjećao sam kao da nisam dio te priče, kao da sam strano tijelo i odlučio sam otići tamo gdje se uz mene ne vežu nikakve priče, gdje me se ne gleda na osnovi predrasuda. Želio sam krenuti ispočetka”, izjavio je tada Marko Arapović koji već u svojoj prvoj sezoni u Cedeviti igra odlično.

Na istom svjetskom prvenstvu Ivica Zubac postizao je 17,6 koševa po utakmici i osam skokova. Rođeni Mostarac mjesec dana nakon toga otišao je na europsko prvenstvo do 18 godina, na kojem je bio najbolji igrač hrvatske reprezentacije s 15,8 koševa i 13 skokova po utakmici te najbolji skakač prvenstva. S obzirom na to da tri mjeseca nije primio plaću u Ciboni koja je mjesečno iznosila, prema novinskim napisima, dvije tisuće eura, tražio je raskid ugovora i odlazak u Cedevitu. Zanimljivo je to da je agent Ivice Zubca Miško Ražnatović, vjerojatno najjači košarkaški agent na ovom području koji brine i o karijeri Darija Šarića.

NAJSTARIJI U OVOJ PETORCI je Karlo Žganec koji je 2011. bio član reprezentacije do 16 godina koja je postala europski prvak, najviše zahvaljujući najboljem igraču turnira Mariju Hezonji. Hezonja je nakon toga potpisao za Barcelonu, a taj klub tada se raspitivao i za Žganeca. Za njegov uspjeh najzaslužniji je otac Krešimir, bivši košarkaš Montinga koji je stvorio mali košarkaški klub Fenix, u kojem su igrali Karlo i njegov brat blizanac Bruno. Karlo Žganec je nakon toga prešao u KK Zagreb, a u ljeto 2014. bio je najbolji igrač hrvatske košarkaške reprezentacije na europskom prvenstvu do 20 godina. Reprezentacija je tada osvojila četvrto mjesto, a Žganec je imao prosjek od 11 koševa i osam skokova po utakmici. Bilo je to dovoljno da ga Cedevita angažira, što im se do sada itekako isplatilo.

  • ZUBAC I ARAPOVIĆ bili su najbolji igrači hrvatske reprezentacije na svjetskom prvenstvu do 19 godina, kada su osvojili srebrnu medalju. Mazalin zbog ozljede nije igrao

NARAVNO, PREOSTAJE VIDJETI koliko će ovi iznimno talentirani košarkaši potvrditi svoje znanje sljedećih godina. Cedevita je i prethodnih godina imala nekoliko talentiranih košarkaša koji su se izgubili na putu do seniorske momčadi. Primjerice, prije tri i pol godine juniori Cedevite postali su prvaci Hrvatske, a pobijedili su Zagreb za koji su igrali Šarić, Hezonja i Mavra. Međutim, Cedevita je tada imala Filipa Bundovića, krilnog centra koji je s 32 koša bio igrač utakmice. Bundović je prvo poslan u Zabok, zatim je pored Žganeca bio najbolji igrač reprezentacije do 20 godina, ali je u ljeto 2014. otišao u njemački Mitteldeutscher.

Slično se dogodilo s njegovim vršnjakom Karlom Lebom, reprezentativcem u mlađim kategorijama: nakon posudbi u Zabok i Veliku Goricu nedavno je potpisao za talijanski Palermo. Uglavnom, ni jedan košarkaš Cedevite koji je bio član juniorske momčadi koja je 2012. postala prvak Hrvatske, nije uspio ući u prvu momčad. Odnosno, neki su ušli kratko i nakon toga su poslani na posudbe, s kojih se nikada nisu vratili. A trener juniora bio je Veljko Mršić, današnji trener prve momčadi. Takav slučaj, velike su šanse, neće se dogoditi s ovih pet košarkaša.

Komentiraj