EPA/ANDY RAIN

Cameron suočen s pitanjem o 200.000 funti vrijednom daru od majke

Britanski premijer David Cameron objavio je u nedjelju svoje porezne prijave u pokušaju da stane na kraj prepirci oko offshore fonda njegova pokojnog oca, no informacije koje su procurile iz tzv. Panamskih dokumenata potaknule su nova pitanja o daru njegove majke od 200.000 funta.

Cameron je u subotu nakon višednevnih pritisaka priznao da je do 2010. posjedovao udjele u fiducijarnom fondu svog oca registriranom na Bahamima. Otac je umro 2010. i iste godine je Cameron udjele prodao za oko 37.000 eura, nekoliko mjeseci prije nego je izabran za premijera, tvrdeći da nije učinio ništa ilegalno i da je uvijek plaćao porez.

Objava detalja Cameronovih poreznih prijava, koje se odnose na pet godina premijerskog mandata i godinu dana prije stupanja na dužnost, izazvana je objavom spomenutih dokumenata, iz kojih je također vidljivo da je od svoje majke u dva navrata primio uplate u iznosu od 100.000 funti. Darovanje potencijalno omogućuje obitelji da zakonito izbjegne plaćanje oko 80.000 funti poreza na nasljedstvo. Naime porez na nasljedstvo se ne plaća na vlasništvo ili vrijednost fondova ispod 325.000 funti, osim ako osoba koja daruje premine unutar sedam godina od transfera.

Britanski mediji prenose da otkriće o darovanju – nakon što je Cameron prethodno potvrdio da je naslijedio 300.000 funti od svog oca i prodao udjele u njegovom investicijskom fondu za 30.000 funti – postavlja nove upitnike o premijerovim financijama i pokazuje da je bio uključen u zakonito “izbjegavanje poreza”.

Mediji se pitaju da li je Cameronova obitelj poduzela podozrive korake kako bi svela na minimum iznos poreza na nasljedstvo.  Times piše da je Cameron morao otkriti svoje “skriveno blago”, a objavu njegovih financijskih poslova nazvao “povijesnim trenutkom koji će preobraziti britansku politiku”.

Cameron je u subotu ponovio obećanje da će uskoro objaviti svoje porezne prijave za nekoliko posljednjih godina, što do sada niti jedan premijer nije učinio.

Istovremeno je dva kilometra dalje više stotina prosvjednika okupljenih u Downing Streetu tražilo njegovu ostavku. “Cameron mora otići”, skandirali su okupljeni s panama šeširima i u havajskim košuljama.

“Premijer je izgubio povjerenje Britanaca”, komentirao je u petak navečer čelnik laburističke oporbe Jeremy Corbyn, ali nije zatražio njegovu ostavku.

Komentiraj