Britanske slavne osobe traže da Cameron više pomogne izbjeglicama

EPA/ANDY RAIN

Skupina od 90 slavnih osoba, među kojima je glumac Jude Law i pjevačica Paloma Faith, u petak su zatražile od premijera Davida Camerona da prihvati više izbjeglica i pomogne razdvojenim obiteljima i njihovoj djeci.

Slavni su objavili otvoreno pismo Cameronu u Guardianu uoči sastanka Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) koji će biti posvećen pitanju na koji način preseliti više izbjeglica iz kampova na sirijskim granicama. “Ujedinjeno Kraljevstvo ponosno je na svoju povijest zaštite ratnih žrtava”, rekli su.

“Dok UNHCR saziva sastanak na visokoj razini pozivajući svjetske lidere da pojačaju napore i učine više kako bi pomogli sirijskim izbjeglicama, mi tražimo od Davida Camerona da (…) hitno učini više u zaštiti ranjivih izbjeglica”, istaknuli su.

“Pozivamo Vas da povećate našu obavezu o preseljenju izbjeglica i pojačate politiku ponovnog ujedinjenja obitelji kako bismo pomogli razdvojenim obiteljima, napose djeci”, stoji u otvorenom pismu.

Cameron, koji je u rujnu objavio da će Britaniaj preuzeti 20.000 Sirijaca izravno iz izbjegličkih logora uvelike je kritiziran zbog neprihvaćanja veće izbjegličke kvote od stotina tisuća izbjeglica koji su zaglavili u drugim zemljama EU.

On je polako povećao obveze obećavši preseljenje nekoliko stotina djece bez pratnje iz izbjegličkih centara na sirijskim granicama.

Potpisnici otvorenog pisma, objavljenog u suradnji s Refugee Action sa sjedištem u Velikoj Britaniji su i dizajnerica Vivienne Westwood, redatelji Sam Mendes, Ken Loach i Mike Leight, zatim glumac i producent Michael Palin, umjetnici Jake i Dinos Chapman i drugi.

Komentiraj