Britanija osigurala 330 milijarda funti tvrtkama pogođenim koronavirusom

Britanska vlada objavila je u utorak da će ponuditi jamstva u vrijednosti od 330 milijarda funti, što je ekvivalent 15 posto britanskog BDP-a, i druge mjere kako bi pomogla tvrtkama koje su pogođene koronavirusom.

“Ovo je vrijeme za odvažnost, vrijeme za hrabrost”, rekao je ministar financija Rishi Sunak, govoreći pored premijer Borisa Johnsona.

Sunak je rekao da je spreman povećati državna jamstva kako bi osigurao da sve kompanije dobiju potrebna sredstva.

Osobe u financijskim problemima dobit će tromjesečni moratorij na otplatu hipotekarnih kredita, dok će odgodu plaćanja poreza na nekretnine, što je do sada vrijedilo za mala poduzeća, dobiti i sva poduzeća u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Te će kompanije također dobiti novčanu potporu, a vlada će raspravljati o potpornom paketu za aviokompanije i zračne luke, rekao je Sunak.

“Ova borba neće biti nadvladana jednim paketom mjera ili izoliranim intervencijama”, kazao je ministar financija.

“Ovaj nacionalni napor bit će podržan vladinom intervencijom u ekonomiju na razini nezamislivoj samo prije nekoliko tjedana”, dodao je.

Johnson je u ponedjeljak poručio Britancima da izbjegavaju pubove, noćne klubove, restorane, kina i kazališta, čime su se mnoge kompanije u tim sektorima suočile s mogućnosti propadanja.

Ranije u utorak je Ured za odgovornost proračuna, tijelo koje je osnovalo ministarstvo financija kako bi davalo predviđanja vezana uz javne financije, procijenio da bi razina sredstava potrebnih za borbu protiv krize prouzročene koronavirusom, mogla biti slična ogromnom rastu javnog duga Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata.

Komentiraj